WHO poziva na veću aktivnost kako bi se smanjila smrtnost kod žena i djece

Više od pola milijuna žena i 10,6 milijuna djece i dalje će umirati svake godine ako vlade ne poduzmu odgovarajuće korake da se taj broj do 2015. smanji, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija.

U priopćenju objavljenom uoči obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u četvrtak, ured WHO-a za zapadni Pacifik sa sjedištem u Manili pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme korake koji će omogućiti poboljšanje zdravstvenog stanja majki i djece. U priopćenju se kaže kako su se prije četiri godine vlade diljem svijeta obvezale da će do 2015. smanjiti smrt majki za tri četvrtine, a djece za dvije trećine. No ta obveza "neće biti ispunjena ako se hitno ne poduzme koordinirana akcija".

Više od 70 posto smrti žena i djece uzrokuju razlozi koji se mogu spriječiti, odnosno liječiti, poput krvarenja, infekcija, loše izvedenih pobačaja, visokog krvnog pritiska, problema kod novorođenčadi na koje se može utjecati, upale pluća, postneonatalne dijareje, malarije i ospica, kaže se u priopćenju WHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smrtnost i bolesti žena i djece najčešći su u siromašnim zemljama. "Na raspolaganju su nam učinkoviti načini koje smo u stanju pružiti, no važno je da oni 'stignu' do svake majke i svakog djeteta", smatra direktor zapadnopacifičkog ureda WHO-a Shigeru Omi.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je "Svaka majka i dijete su važni", a cilj mu je prenijeti jasnu poruku - učinkoviti načini koje smo u stanju pružiti postoje - oni mogu spriječiti patnje i smrt.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara