WHO predlaže donošenje pravila o biljnim lijekovima

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je donijela smjernice koje bi trebale zajamčiti sigurnost na više milijardi vrijednom tržištu biljnih lijekova, nakon što su se nedavno pojavile informacije prema kojima neki od njih sadrže otrovne supstance.

Smjernice su namijenjene prvenstveno državnim tijelima koja su za to zadužena, a njihova je svrha ponuditi savjete pri izboru najboljih načina uzgoja i rasta biljaka koje se koriste u proizvodnji biljnih lijekova te jasnom označavanju proizvoda i isticanju sastojaka.

Prema podacima WHO-a na biljne lijekove otpada oko 60 milijardi dolara globalnog godišnjeg tržišta, što je oko 20 posto cjelokupnog tržišta lijekova. Zakonom utvrđene propise o biljnim lijekovima za sada imaju samo Kina, Japan i EU.

"Nije riječ o strogo određenim smjernicama, nego o uputama kojima je svrha pomoći svakoj pojedinoj zemlji u donošenju vlastitih propisa", izjavio je direktor odjela WHO-a za lijekove Hans Hogerzeil.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka Food and Drug Administration (FDA) u prosincu je izdala upozorenje u pogledu nekih biljnih pripravaka, primjerice onih koji sadrže efedru, biljnu supstancu koja se koristi kako bi se utjecalo na smanjenje tjelesne težine ili bolju kondiciju. No, FDA upozorava da efedra istodobno podiže adrenalin u organizmu pojedinca, što kod nekih osoba može utjecati na promjenu srčanog ritma.

Zbog sve veće upotrebe biljnih lijekova i u industrijski razvijenijim zemljama te zbog sve snažnije industrije biljnih lijekova u kojoj se koriste velike količine raznih biljaka ili biljnih pripravaka iz zemalja poput Kine, Indije, Pakistana i ostalih zemalja "potrebno je donijeti neke propise o njihovim sastojcima, označavanju, jasnom isticanju sadržaja, tehnikama uzgoja i slično kako bi se zajamčila njihova sigurna primjena i učinkovitost uz minimalan rizik", smatra Hogerzeil.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara