WHO: Raste broj zaraženih otpornim sojevima tuberkuloze

BROJ pacijenata zaraženih sojevima tuberkuloze koji su otporni na većinu lijekova u velikom je porastu na području bivšega Sovjetskog Saveza i predstavlja sve veći svjetski problem, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Četrnaest posto novoboljelih od tuberkuloze u Estoniji, Kazahstanu, Latviji, Litvi, dijelovima Ruske federacije i Uzbekistanu, zaraženo je sojem otpornim na većinu lijekova.

"Tuberkuloza je i dalje velik problem javnoga zdravstva u cijelom svijetu", upozorio je dr. Paul Nunn na konferenciji za novinare. "Na području bivšega Sovjetskog Saveza ima najviše zaraženih otpornim sojem, a stopa otpornosti na lijekove tamo je deset puta veća nego u ostalim dijelovima svijeta."

Povećanju broja oboljelih pridonose porast stanovništva, putovanja i pojava sojeva bakterije otpornih na lijekove. Stručnjaci procjenjuju da se svake godine pojavi 300.000 novih slučajeva tuberkuloze.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša prevalencija tuberkuloze otporne na lijekove poklapa se i na najvećim porastom broja zaraženih HIV-om u istočnoj Europi i središnjoj Aziji. Tuberkuloza je jedna od glavnih sekundarnih infekcija od koje umiru oboljeli od AIDS-a.

Oboljeli od tuberkuloze zaraženi sojem otpornim na lijekove ne reagiraju na jedan ili više glavnih lijekova i potrebna im je jača i skuplja terapija. U gotovo 80 posto slučajeva rezistentnosti na lijekove, pacijenti su zaraženi "super sojem" koji je otporan na najmanje tri ili četiri glavna lijeka za liječenje bolesti.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara