WHO: Razlike u zdravstvenoj zaštiti sve izraženije

RAZLIKE u zdravstvenoj zaštiti između bogatijih i siromašnijih zemalja sve su izraženije, ističe se u godišnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U godišnjem izvješću pod nazivom "Oblikovanje budućnosti" koje je podnio glavni direktor WHO-a Lee Jong-Wook, ističe se nužnost međunarodne suradnje kojom bi se ispravile slabosti u sustavima zdravstvene zaštite.

Prema izvješću, prosječna očekivana životna dob u razvijenim zemljama penje se do 85 godina, kolika je u Japanu, dok je u najsiromašnijim afričkim zemljama samo 36 godina.

U subsaharskoj Africi zbog AIDS-a je prosječna životna dob smanjena za 20 godina. U zemljama u razvoju lijekove dobiva samo 5 posto osoba zaraženih HIV-om.

"Ove su razlike neprihvatljive", rekao je Lee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za poboljšanje sustava zdravstvene zaštite u zemljama u razvoju nužne su zaklade, međunarodna potpora i veća aktivnost nacionalnih vlada koje će pridonijeti smanjivanju epidemija, širenja bolesti i uklanjanju problema poput visoke stope mortaliteta majki pri porodu.

U izvješću se ističe da iskustvo stečeno u borbi protiv AIDS-a može pomoći i u borbi protiv drugih bolesti.

Prema izvješću, nezarazne bolesti poput srčanih bolesti i moždane kapi prošle su godine bile vodeći uzrok smrti odraslih osoba u svijetu, ali u zemljama u razvoju glavni su uzrok smrti bile zarazne bolesti.

Od AIDS-a je umrlo 2,3 milijuna osoba, a slijede bolesti povezane s dijarejom (1,6 milijuna) i malarija (1,1 milijun)

(Hina) dgk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara