WHO: U Europi broj seropozitivnih dramatično povećan

BROJ osoba zaraženih virusom AIDS-a "dramatično je povećan na području Europe unatoč značajnom napretku postignutom u borbi protiv te bolesti", izjavio je u ponedjeljak direktor regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu dr. Marc Danzon.

"Pred nama je još puno posla", kazao je dr. Danzon koji koordinira akcije WHO-a u 52 europske zemlje te u bivšim sovjetskim republikama. U priopćenju organizacije poziva se na pojačane "napore u prevenciji bolesti, liječenju oboljelih i prikupljanju sredstava za njihovu terapiju".

Prema posljednjim podacima što ih je 25. studenoga objavio WHO, u Europi je virusom HIV-a zaraženo između 1,72 i 2,48 milijuna ljudi, a dvije trećine zaraženih stanovnici su Ruske Federacije i Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Unatoč značajnom angažmanu međunarodne zajednice i povećanju međunarodne financijske pomoći, zemlje središnje i istočne Europe te središnje Azije još uvijek nisu provele u djelo odluke" o trajnim financijskim sredstvima namijenjenim borbi protiv te bolesti na državnoj razini, upozorava WHO.

Subsaharska Afrika je i dalje područje koje je najugroženije epidemijom AIDS-a. Prema službenim podacima, trenutno je 26,6 milijuna Afrikanaca zaraženo virusom HIV-a.

Britanski ministar za međunarodni razvoj Hilary Benn u ponedjeljak je izjavio kako Velika Britanija u 2004. u sklopu napora UN-a, namjerava udvostručiti svotu namijenjenu borbi protiv AIDS-a. Benn je istaknuo kako je Velika Britanija drugi po redu donator u borbi protiv AIDS-a nakon SAD-a te da je izravno uključena u akciju borbe protiv te bolesti u 40 zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara