WHO upozorava da se ne putuje u Hong Kong i Guandong

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) izdala je u srijedu upozorenje putnicima da odgode putovanja u Hong Kong i južnu kinesku pokrajinu Guandong zbog sve većeg broja slučajeva atipične upale pluća (SARS).

U prvom takvom upozorenju posljednjih nekoliko godina, WHO ističe kako sumnja da širenju bolesti u Hong Kongu, osim izravnog kontakta sa zaraženima, pogoduju i čimbenici iz okoliša.

Velik postotak oboljelih u tom gradu dolazi iz istog stambenog kompleksa pa se čini da je ulogu u širenju bolesti imao okoliš, voda ili kanalizacija, rekao je voditelj odjela za zarazne bolesti WHO-a David Heyman.

Peking je u srijedu službeno objavio da je od SARS-a u Kini dosad umrlo 43 ljudi, a 1.167 je zaraženih. Osim u Guandongu, potvrđeni su slučajevi u Pekingu te u Taiyuanu (pokrajina Shanxi). Bolest se pojavila i u pokrajini Hunan, a jedan sumnjivi slučaj zabilježen je i u Šangaju.

"Novi podaci o bolesti u Kini dokaz su da je bolest relativno pod nadzorom, no to ne znači da ona više nije problem", rekao je njemački virolog Wolfgang Preiser, član WHO-ova tima u Pekingu.

Kineske vlasti u srijedu su napokon dopustile i dolazak skupine stručnjaka WHO-a u pokrajinu Guandong, gdje se u studenome prošle godine bolest prvi put pojavila.

Prema podacima WHO-a, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) potvrđen je u Kini, Hong Kongu, Tajvanu, Singapuru, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Njemačkoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Irskoj i Italiji.

Dosad je umrlo više od 70 ljudi, a gotovo 2.000 je zaraženo.

PREMINULI ZARAŽENI

KINA 43 1.167

HONG KONG 16 685

SINGAPUR 4 92

VIJETNAM 4 62

SAD 0 69
Tekst se nastavlja ispod oglasa

KANADA 6 151

TAJVAN 0 13

TAJLAND 1 6

MALEZIJA 0 19

NJEMAČKA 0 5

VELIKA BRITANIJA 0 3

RUMUNJSKA 0 3

ŠVICARSKA 0 3

ITALIJA 0 2

AUSTRALIJA 0 1

FRANCUSKA 0 4

IRSKA 0 2


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara