WHO usvojio prvi globalni sporazum protiv pušenja

VIŠE od 190 zemalja usvojilo je u srijedu prvi međunarodni sporazum protiv pušenja, uključujući moguću zabranu reklamiranja, s ciljem iskorjenjivanja te štetne navike koja godišnje ubija gotovo pet milijuna ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja ima 192 članice, jednoglasno je na godišnjoj skupštini usvojila Okvirnu konvenciju o kontroli duhana, koju su zemlje članice dogovorile u ožujku nakon godina teških pregovora.

"Danas djelujemo kako bi spasili milijarde života i zaštitili ljudsko zdravlje za generacije koje će doći. Ovo je povijesni trenutak", rekla je odlazeća glavna direktorica WHO-a Gro Harlem Brundtland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konvencija zahtjeva od zemalja da zabrane ili nametnu velika ograničenja na reklamiranje duhana, sponzorstvo i promocije u roku od pet godina. Ona također postavlja smjernice za postavljanje upozorenja na kutije cigareta o štetnosti pušenja, kao i za niz drugih mjera, uključujući borbu protiv krijumčarenja.

WHO je priopćio da 4,9 milijuna ljudi umire svake godine od raka, kardiovaskularnih bolesti, kao i drugih bolesti povezanih s pušenjem, te da će njihov broj vjerojatno premašiti 10 milijuna do 2020.

Konvencija će stupiti na snagu kada je ratificira 40 zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara