WikiLeaks: Dodik je prijetnja za stabilnost na Balkanu

WikiLeaks: Dodik je prijetnja za stabilnost na Balkanu

Foto: AFP

PREDSJEDNIK Republike Srbije Milorad Dodik postao je temom tajnih depeša američkih diplomata nakon što je 2009. kazao da bosanski muslimani stoje iza napada na sarajevskoj glavnoj tržnici 1994. i 1995., kada je poginulo više od stotinu ljudi, prenio je Reuters WikiLeaks.

"Poricati činjenice o tim napadima isto je kako da poričite Srebrenicu, a oni koji to čine bit će tretirani kao oni koji negiraju Holokaust - u najboljem slučaju smatrat će se marginalnim elementima, na sumanutoj margini i s duboko negativnim programom", kazao je Dodiku tadašnji američki veleposlanik u BiH Charles English, diplomatski veteran koji je godinama radio na Balkanu, prenosi srpski Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku u rujnu 2009., opisanom u jednoj od desetak depeša, govori se o Dodikom sve prkosnijem stavu i njegovoj težnji ka secesiji, koju mnogi diplomati vide kao najveću opasnost za stabilnost na Balkanu. Dodika opisuju kao "grubog i pomalo plahovitog lidera SNSD-a", a njegovu "halabuku" kao opasnu, ma kakav bio njegov cilj.

"Iako Dodikova retorika zvuči neupućenima kao apsurdno pozerstvo, javnost u RS uzima je zdravo za gotovo, a njega vidi kao branioca RS", ističe se u depeši i dodaje da "u najmanju ruku to stvara klimu u RS u kojoj je bilo kom političaru, pa i Dodiku, nemoguće da napravi kompromis, uključujući one koji se tiču državnih reformi neophodnih da bi se Bosna približila NATO i EU".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara