WikiLeaks: Obama odao Rusima tajne informacije o britanskom nuklearnom naoružanju?!

Foto: AFP

ZA VRIJEME Hladnog rata SSSR je ulagao ogromne količine vremena i sredstava ne bi li saznao kakve su točno mogućnosti britanskog nuklearnog pogona, odnosno s koliko nuklearki Britanci raspolažu. Interes za ovu temu u Rusiji, izgleda, i dalje postoji.

Povjerljive diplomatske depeše koje nastavlja objavljivati WikiLeaks otkrile su kako su Rusi od američke vlade zatražili informacije o britanskom nuklearnom naoružanju u zamjenu za podršku novom START-u: sporazumu kojim je ograničena količina nuklearnog naoružanja. Sporazum je, kao što je poznato, nedavno potpisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz depeši je također vidljivo kako je Obamina administracija od britanskog ministarstva obrane i ministarstva vanjskih poslova zatražila dozvolu da službenoj Moskvi pošalje tražene podatke. Zbog ovog poteza Obama je već izložen žestokim kritikama, posebno u konzervativnim medijima koji ga optužuju da je nepovratno uništio tradicionalno dobro odnose SAD-a i Velike Britanije, te sugeriraju da je Rusima jednostavno trebao poručiti da je Ujedinjeno Kraljevstvo nezavisna sila, koja ni na koji način nije uključena u START.

Naime, Britanci su naravno odbili zahtjev iz SAD-a, ali Amerikanci su ipak poslali Rusima tajne podatke koje su tražili, proizlazi iz dokumenata koji su procurili na WikiLeaksu! Ukoliko su informacije točne, upozorava kolumnist The Daily Beasta, radi se o očitom kršenju sporazuma kojeg su 1942. godine potpisali Winston Churchill i Franklin D. Roosevelt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara