WikiLeaksov dezerter: Assange je paranoičan, megaloman i pretjerano željan moći

Foto: AFP

BIVŠI WikiLeaksov suradnik Daniel Domscheit-Berg je u svojoj knjizi "Inside WikiLeaks" poprilično ocrnio svoga bivšeg šefa Juliana Assangea.

U knjizi koja će danas ugledati svjetlo dana, "WikiLeaksov dezerter" je napisao da su se kod Assangea mijenjale faze od toga da je bio "maštovit, energičan i briljantan" pa do toga da bi postao "paranoičan, željan moći i megaloman". Domscheit-Berg je napisao i da Assange "vrlo slobodno i olako pristupa istini".

WikiLeaks ne može garantirati anonimnost izvorima dokumenata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što bi moglo žešće potresti najpoznatiju svjetsku zviždačku stranicu je činjenica da je bivši suradnik WikiLeaksa napisao da su izgubili ključni program koji je omogućavao da korisnici potpuno anonimno dostavljaju dokumente. To se dogodilo kada su Domscheit-Berg i još nekoliko njegovih kolega napustili WikiLeaks. Gubitak tog programa znači da stranica ne može garantirati da se neće doznati tko im je ustupio dokumente, piše CNN.

Ubrzo nakon izdavanja knjige, WikiLeaks je u priopćenju optužio Domscheit-Berga da je "oštetio" njihovu infrastrukturu i "ukrao materijale". Najavili su da će protiv bivšeg suradnika podići tužbu. Pokušali su umanjiti i njegovu ulogu u organizaciji rekavši da je Domscheit-Berg samo povremeno bio glasnogovornik WikiLeaksa u Njemačkoj. "Domescheit-Bergove uloge u WikiLeaksu su ograničene i smanjene prije gotovo godinu dana kada je došao u pitanje njegov integritet i stabilnost", tvrde iz WikiLeaksa.

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, u Velikoj Britaniji vodi pravnu bitku kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje ga optužuju zbog seksualnih prijestupa. WikiLeaks je prije par mjeseci počeo objavljivati tisuće tajnih američkih dokumenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara