Williams: Bosanski i hrvatski Srbi bili ovisni o beogradu

MICHAEL WILLIAMS, bivši savjetnik šefa Misije UN u bivšoj Jugoslaviji Yasushija Akashija, svjedočio je u utorak u Haagu o utjecaju i ovisnosti bosanskih i hrvatskih Srba o bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i beogradskim vlastima.

"To područje nije imalo nikakvu šansu da preživi kao samostalna jedinica... vodstvo se više priklonilo Beogradu jer praktično nije imalo izbora", kazao je Williams opisujući na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću odnose Beograda i Knina.

Ljudi na tom području preživljavali su zahvaljujući humanitarnoj pomoći iz svijeta i izravnoj pomoći iz Beograda, kazao je.

Williams je, na temelju više sastanaka svoga šefa Yasushija Akashija s Miloševićem i vodstvom bosanskih Srba, dobio dojam da je Milošević imao veliki utjecaj na vodstvo bosanskih Srba unatoč sankcijama zbog odbijanja mirovnih planova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Williams je opisao kako je napad na zaštićenu zonu UN-a u Goraždu 1994. bio planiran i okrutan bez pokušaja da se izbjegnu civilne žrtve, uz korištenje tenkova i teške artiljerije.

On je kazao da su muslimanske snage u Goraždu bile slabo naoružane.

Suđenje se nastavlja u srijedu protuispitivanjem Williamsa.

Milošević je je optužen za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara