WP: SAD želi destabilizirati iransku vladu

UPOZORENA da bi Iran mogao imati ulogu u samoubilačkim bombaškim napadima 12. svibnja u Saudijskoj Arabiji, američka je vlada prekinula nekad obećavajuće kontakte s Iranom i izgleda je sklona usvojiti agresivnu politiku nastojeći destabilizirati iransku vladu, piše u nedjelju The Washington Post.

List piše, pozivajući sa na dužnosnike američke vlade, da će se u utorak u Bijeloj kući sastati dužnosnici Bushove administracije kako bi razgovarali o strategiji prema Iranu, a Pentagon zagovara akcije koje bi, kako vjeruje, mogle voditi rušenju iranske vlade narodnim ustankom.

Američki i iranski dužnosnici povremeno su se sastajali kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa sve do bombaških napada u Rijadu nakon kojih je Bushova vlada otkazala naredni planirani sastanak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do napada u Saudijskoj Arabiji Iran je bio relativno kooperativan glede al Qaede i izručivao njezine dužnosnike Saudijskoj Arabiji i Afganistanu, a američki dužnosnici su opetovano upozorili iranske da bi uplitanje nekog operativca al Aqede u napade na Amerikance imalo ozbiljne posljedice na odnose dviju zemalja.

Sjedinjene Države su duboko zabrinute i nastojanjima Irana da razvije nuklearno oružje, što podržavaju kako izabrana reformska vlada tako i konzervativni klerici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara