WP: Ukidanje programa na radiju Slobodna Europa krivi prioritet

UKIDANJE programa za sedam tranzicijskih europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, na radiju Slobodna Europa pokazuje krivi izbor vanjskopolitičkih prioriteta vlade američkog predsjednika Georgea W. Busha, piše u ponedjeljak The Washington Post.

Navodeći kao razlog štednju američka vlada namjerava ukinuti program na radiju Slobodna Europa za sedam zemalja: Bugarsku, Estoniju, Hrvatsku, Litvu, Latviju Rumunjsku i Slovačku, a za 25 posto smanjiti programe za Ukrajinu, Gruziju, Armeniju i Srbiju i Crnu Goru. To još treba odobriti američki Kongres.

Napominjući da se ovdje radi o najjeftinijem, najučinkovitijem i najpopularnijem sredstvu američke javne diplomacije, The Washington Post u uvodniku kaže da se tu jedva može raditi o štednji imajući u vidu nemarno trošenje američke vlade na svašta pa i na takve stvari kao što je muzej prašuma u Iowi ili ribarske zajednice na Aljasci.

Smanjenja financiranja radiju Slobodna Europa, koje će uštediti samo 11 milijuna dolara, ne odražava stvarno namjeru vlade da smanji trošenje. "Umjesto toga ona su još jedan primjer lošeg izbora vanjskopolitičkih prioriteta ove administracije", ocjenjuje WP.

"S kratkotrajnom pozornošću i malo razumijevanja da i saveznici, također, traže pozornost i diplomaciju, ova administracija izgleda da je dopustila da cijeli dijelovi svijeta ispadnu iz njezina diplomatskog radara", piše WP.

Napominjući da nema jamstva da će nove demokracije ostati demokracije ili američki saveznici, list ocjenjuje da je predstavljanje američkih stajališta preko Slobodne Europe još nužno u tom nestabilnom dijelu svijeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara