WT: SAD kaže da Sirija pomaže pobunjenike u Iraku

SIRIJA pomaže ulazak stranih boraca u Irak i njihovo naoružavanje, piše u srijedu američki list The Washington Times.

List piše, pozivajući se na američke vojne izvore, kako Sirija omogućava da islamistički borci prelaze njezinu 1.000 kilometara dugu granicu s Irakom, naoružava ih i dopušta im da se vrate i popune zalihe, navodi WT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjerice pobunu u Fallujahu djelomice su potaknuli dobro naoružani strani islamistički borci koji su u Irak prešli preko sirijske granice, navodi list, ocjenjujući da su ti borci postali važna prepreka u stabilizaciji Iraka i prijenosu vlasti na Iračane 30. lipnja.

Nije jasno da li vlada sirijskog predsjednika Bashara Assada aktivno organizira ulazak islamističkih boraca u Irak. Amerikanci smatraju da sirijski agenti pomažu pobunu u Iraku jer je protivno interesima Damaska da Irak postane demokratska zemlja, proamerički orijentirana, što bi moglo potaknuti demokraciju u Siriji i ugroziti Basharov diktatorski režim, piše WT.

Mogućnosti za američku reakciju su ograničene zbog prenapregnutosti američkih snaga, a za predsjednika Busha bi bilo politički teško započeti vojne udare na Siriju otvarajući time još jednu bojišnicu u ratu protiv terorizma, ocjenjuje list.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara