WTC: Otkriven konačni plan memorijalnog centra

WTC: Otkriven konačni plan memorijalnog centra

KONAČNI plan memorijalnog centra na mjestu Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku otkrila je u srijedu organizacija zadužena za obnovu tog prostora, opustošenog u terorističkom napadu 11. rujna 2001. godine.

Plan je predstavljen javnosti i novinarima na jugu Manhattana, u neposrednoj blizini Ground Zeroa, u nazočnosti arhitekata, političkih dužnosnika i obitelji žrtava.

Nacrt mladog i malo poznatog arhitekta Michaela Arada odabran je između pet tisuća prijedloga iz 63 zemlje, nakon dosad najvećeg arhitektonskog natječaja ikad pokrenutog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu projekta pod nazivom "Reflecting Absence" temelji su dvaju srušenih tornjeva koji su preuređeni u bazene okružene slapovima. Oko bazena će biti park s drvećem, a u suterenu spomen-centar s ostacima tragedije: vatrogasnim vozilima, čeličnim stupovima, telekomunikacijskom antenom i drugim.

Posjetitelji će tu ulaziti po kosom prilazu na čijem će kraju biti kamena urna s ostacima neidentificiranih žrtava.

To će mjesto biti simbol "sjećanja na golemi gubitak, ali i na veliku odvažnost", izjavio je guverner države New York George Pataki, podsjećajući na "događaj koji će za mnoge od nas ostati zauvijek neshvatljiv i nevjerojatan".

Izvor fotografije: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara