WWF: Industrijske kemikalije ugrožavaju sjeverne medvjede

NOVA istraživanja pokazuju da sjeverne medvjede sve više ugrožavaju industrijske kemikalije koje do Arktika stižu iz zemalja udaljenih tisućama kilometara, upozorila je Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF).

WWF je zatražio proširivanje popisa zabranjenih toksičnih kemikalija, uključujući neke iz novije generacije koje navodno nisu toliko štetne kao one koje su zabranjene UN-ovom konvencijom iz 2001.

"Tri nove znanstvene studije otkrivaju čvrste pokazatelje da su sjeverni medvjedi kontaminirani PCB-om i pesticidima te da su im te kemikalije već naškodile", ističe se u izvješću.

WWF je zatražio da se "odmah povuku najopasnije kemikalije", ističući kako studije pružaju nove dokaze o zagađivanju Arktika kemikalijama koje struje i vjetrovi nose prema sjeveru.

Procjenjuje se da na Arktiku živi 22.000 sjevernih medvjeda kojima osim kemikalija prijete i globalno zagrijavanje i gubitak staništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PCB i neki pesticidi zabranjeni su UN-ovom konvencijom 2001., međutim, oni se mogu još godinama zadržati u okolišu i taložiti u životinjskom masnom tkivu. Neke su studije dokazale i prisutnost novijih kemikalija, među kojima su i tvari za usporavanje gorenja.

Tri studije pokazuju povezanost između visoke razine PCB-a i pesticida kod kanadskih i norveških sjevernih medvjeda, kao i nedostatak antitijela u njihovoj krvi, zbog čega su medvjedi skloniji infekcijama.

Usto, studije su pokazale i promjene u hormonalnim razinama koje bi mogle utjecati na razmnožavanje medvjeda, ali i na njihovo ponašanje.(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara