Yasi opustošila Australiju: Tisuće uništenih domova, velike štete u gospodarstvu

Foto: AFP

JEDAN od najsnažnijih ciklona Yasi pogodio je Australiju. Tropski je ciklon kod dolaska do obale Queenslanda već ojačao do pete kategorije. Dosegao je brzinu od oko 320 kilometara na sat, a pratili su ga valovi visine i do devet metara. Yasi, najavljivan kao ubojiti i najjači ciklon od kraja 19 stoljeća, ipak je izgleda zaobišao veće gradove u saveznoj državi Queensland.

Nakon nekoliko sati je oluja oslabila te je iz kategorije pet prešla u kategoriju četiri, no još uvijek je najjača tropska oluja koja je ikada pogodila Australiju. Oko 5 sati po lokalnom vremenu njezina kategorija je smanjena na tri, ali je i dalje opasna s vjetrovima koji dosežu brzinu od oko 200 kilometara na sat.

Nema ozlijeđenih, niti poginulih 

Iako nema nikakvih izvještaja o poginulima ni ozlijeđenima, sigurno je da je ciklon nanio velike štete gospodarstvu. Yasi je nanio velike štete na usjevima šećerne trske, a rudnici ugljena još uvijek su zatvoreni. Policija Queenslanda primila je veliki broj poziva u kojima su im građani opisivali štetu i kaos koji je napravila Yasi. Struje nema u mnogim gradovima i mjestima, jer je jaki vjetar pokidao vodove.

Rani izvještaji govore kako je Yasi najviše pogodio Mission Beach te obližnje Tully i Innisfail. No snaga ciklone se osjetila i kilometrima daleko, u Cairnesu na sjeveru te Townsvilleu na jugu te u svim mjestima između ta dva grada. Očekuje se da će Yasi danas pogoditi Georgetown, koji je 400 kilometara u unutrašnjosti.

"Scene masovnog uništenja"

Stanovnici Mission Beacha svjedočili su jučer razarajućim scenama. Vijećnik Cassowary Coasta Ross Sorbello kazao je da je vjetar iščupao krov s kuće njegove majke, gdje je čekao dolazak oluje, a i druge kuće su imali sličnu sudbinu.

"Govorimo o prilično snažnoj kući izgrađenoj 70-ih godina od cigle, a možemo samo zamisliti što se dogodilo sa starijim kućama", kazao je Sorbello. Dodao je kako su ulice pune ostataka kuća. "Bila je to scena masovnog uništenja", kazao je Sorbello te dodao da je ciklona Larry bila 'dječačić' u usporedbi s ovim što ih je sada pogodilo.

"Sva stabla su bila iščupana i slomljena"

Majka dvoje djece, Nicky Smith, koja se sakrila sa ostalih devetoro ljudi u njezinoj kući bez struje, opisala je jačinu oluje. "Kuća se u jednom trenutku tresla. Bilo je vrlo bučno, kao da svu oko nas prolazi vlak", kazala je Smith te dodala kako ništa nisu vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Farmer Chris Holbrook sakrio se sam u svojem domu u Mission Beachu, a rekao je da je vjetar na pola trgao stabla. "Sva stabla su bila iščupana i slomljena", kazao je Holbrook te dodao da samo može zamisliti kako će izgledati njegova farma kada se razdani.

Policija smjela silom evakuirati ljude

Pred olujom svih oluja stanovništvo Queenslanda panično se skrivalo. Tisuće su napustili svoje domove, a dio ih je smješten u evakuacijske centre. Policiji je dato dopuštenje i da silom evakuira ljude iz opasnih područja. Trgovine su ispražnjene i ne rade, kao i škole, željeznički promet obustavljen je na 24 sata.

Gradom letio metalni krov trgovačkog centra

U gradu Townsvilleu vjetar je čupao dijelove metalnog krova trgovačkog centra, a građani su javili kako su metalne dijelove vidjeli i kako lete ulicom grada na sjeveru obale Queenslanda. Stanovnik Townsvillea Stewart Mclean ispričao je da je vidio dva dijela metalnog krova s trgovačkog centra. Iz prijateljeva apartmana vidio je metalne dijelove na ulici.

"Čuli smo pucanja stakala te je očito kako su neke trgovine u centru ostale bez prozora". Stanovnik grada Castle Hilla, Will Kemp, vremenske uvjete opisao je kao zastrašujuće. "Vani je vrlo mračno pa ne možemo mnogo vidjeti, no primijetili smo da mnoga stabla više nisu tamo gdje su bila", kazao je Kent.

Ciklon Yasi mogao bi trajati dva do tri dana.

Satelitske snimke pokazuju kako se radi o oluji koja pokriva područje veće od Novog Zelanda. Predviđa se kako bi mogla pogoditi i područja stotinama kilometara udaljena od obale. Ova ubojita tropska oluja dolazi u najgore moguće vrijeme. Australija se, naime, još nije ni oporavila od poplava biblijskih razmjera koje su je nedavno pogodile.

"Ne paničarite ni ako vam krov kuće odleti"

Vlasti su objavile i posebne naputke kako se ponašati tijekom ubojitog ciklona. Ističu kako ni u kojem slučaju ne treba paničariti i izlaziti iz kuće. Naročito ukoliko im ciklon odnese krov kuće.

Trebaju izabrati najsigurniji dio kuće u kojem će se skloniti, te se opskrbiti hranom, vodom, dekama i sličnim. Upozorili su kako službe za hitne slučajeve u naredna 24 sata također neće moći izlaziti na teren u akcije spašavanja "jer i oni moraju ostati na sigurnom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara