ž. antunović i g. granić na proslavi dana pobjede u kninu

Nizom manifestacija u Kninu se danas, na središnjoj svečanosti, slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te obilježava 5. kolovoza 1995., kada su združene vojnoredarstvene snage grad oslobodile od srpske okupacije. L

U spomen na sve koji su svoje živote dali za Domovinu brojna državna i druga izaslanstva položila su vijence kod Središnjeg križa palim braniteljima na kninskom Gradskom groblju, a potom nazočili i svetoj misi u crkvi sv. Ante.

Izaslanstvo Vlade RH predvođeno potpredsjednikom Goranom Granićem i ministricom obrane Željkom Antunović zajedno s ostalim izaslanstvima bili su nazočni svečanoj ceremoniji podizanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.

"Prisjećanja na 5. kolovoz 1995. u meni budi radost na pobjedonosni pohod hrvatskih branitelja i oslobađanje, uz male žrtve, tada okupiranih hrvatskih krajeva, ali i sjećanje na sve žrtve kojima danas trebamo odati dužnu počast", rekla na kninskoj tvrđavi ministrica obrane Željka Antunović.

"Hrvatska i danas vodi svoje borbe, a ja sam sigurna da pobjeđuje", rekla je Antunović i dodala kako je današnja borba važna kao ona 1995. i kako će za nju trebati ustrajnosti, motivacije i odlučnosti kao i onda.

Rekla je kako vjeruje da će usprkos svim teškoćama, Knin stati na svoje noge, zahvaljujući inicijativama Gradskog poglavarstva i pomoći hrvatske Vlade koja, kako je naglasila, nije samo humanitarne naravi.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić je rekao kako vjeruje da će pozitivno poduzetničko okruženje Kninu donijeti boljitak. Veliki kninski problem je sporost u završetku stečajeva ovdašnjih poduzeća, rekao je Granić i dodao kako će novi stečajni zakon ubrzati te procese i pružiti šansu poduzetnicima da pokrenu svoje programe i otvore radna mjesta koja gradu najviše trebaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje novinara o današnjoj sudbini hrvatskih generala koji su Knin oslobodili, Granić je izjavio kako su hrvatski generali zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima dobili rat. "Oni su dio hrvatskog društva, bili aktivni ili ne, i njihove zasluge kao i zahvalnost građana neće im se nikada oduzeti," istaknuo je Granić.

Nakon svečanosti, ministrica obrane Željka Antunović nazočila je svečanoj primopredaji vojarne Senjak na izlazu iz grada prema Sinju koju je MORH darovao danas Kninjanima. Ugovor o primopredaji potpisali su ministrica Antunović i gradonačelnik Knina Vinko Marić. Na toj površini od 5 hektara Grad kani izgraditi stambeno-poslovnu zonu.

Kninjanima je predano i 10 poslovnih prostora što su bili u vlasništvu MORH-a, te vojno skladište u Strmici.

"Napuštanjem ovih vojnih objekata Hrvatska vojska neće biti nimalo oslabljena," kazala je ministrica Antunović ističući da oni oružanim snagama, koje se reformiraju, nisu više potrebni, a mogu pomoći lokalnoj zajednici u gospodarskom razvoju.

U Kninu je danas u sklopu nekadašnje kninske bolnice, koja je u vrijeme okupacije bila zloglasni srpski zatvor, otkrivena Spomen ploča na kojoj piše kako su na tom mjestu u razdoblju od 1991. do 1995. zatočeni i mučeni brojni hrvatski branitelji, žene, djeca i starci. Ploču je, u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncetracijskih logora, koje je iniciralo njeno postavljanje, otkrio Radoslav Bobanović, načelnik općine Polača.

(Hina) va jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara