Za 35 ekoloških projekata nevladine udruge dobile 1,9 milijuna kuna kuna

TRIDESET i pet ekoloških projekata nevladinih udruga dobilo je iz državnog proračuna za ovogodišnje djelovanje nešto manje od dva milijuna kuna, a ugovore o tom financiranju predstavnicima udrugama danas je u Zagrebu uručila ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Na raspisani natječaj Ministarstva udruge su prijavile 100 ekoloških projekata, a Stručna radna skupina izdvojila je njih 35. Ministarstvo će nastaviti financirati i provedbu četiri trogodišnja programa udruga odobrena na javnom natječaju 2002. i 2003.

Ministrica Matulović Dropulić izrazila je zadovoljstvo što Vlada zaštitu okoliša smatra jednim od prioritetnih zadataka, pa je tako ove godine u proračuna osigurala dosad najveći iznos, gotovo dva milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više novaca za projekte nevladinih udruga nego što su dobili prošle godine.

"Bez udruga, bez javnosti, Vlada nije u stanju riješiti nagomilane probleme u zaštiti okoliša", rekla je ministrica.

Osvrnula se i na problem bespravno sagrađenih objekata, koji je sada u središtu zanimanja javnosti. Rekla je da je to samo jedna od tema, da s rušenjem nisu baš oduševljeni, ali da se provodi samo zato da bi se zaštitio prostor. Dodala je da su ljudi i prostor ono najvrednije što imamo u Hrvatskoj i da je na nama da napravimo sve da živimo ljepše i bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čestitala je udrugama čiji su projekti dobili financijsku potporu i navela da sve te udruge rade na rješevanju problema okoliša i uključivanju javnosti.

S predstavnicima udruga ministrica je razgovarala o njihovim problemima i na koji način će se dalje baviti rješavanjem zaštite okoliša.

Ove godine najviše je novca iz proračuna, 90.000 kuna dobio projekt Zeleno svjetlo za eko-aktivizam (medijsko praćenje aktivizma na području zaštite okoliša) zagrebačke udruge Fantastično dobra institucija - FADE IN. Cilj je projekta učiniti u medijima vidljivim aktivnosti nevladinih i neprofitnih organizacija i civilnih inicijativa koje se bave zaštitom okoliša. Realizirat će 15 reportaža o konkretnim akcijama zaštite okoliša.

Najveći iznos 130.000 kuna dobila je zagrebačka udruga Odraz, za dva projekta - 80.000 kuna za Model ispravnog gospodarenja otpadom na otocima i 50.000 kuna za projekt promoviranja održivog razvoja u Hrvatskoj.

(Hina) xbma ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara