Za Amerikance Ademi i dalje osumnjičen za ratni zločin

GENERALA Antu Gotovinu kao i generala Rahima Ademija, ministarstvo financija SAD-a stavilo je na crnu listu, što znači da je pravnim i fizičkim subjektima u toj zemlji zabranjeno bilo kakvo financijsko poslovanje s ovim osobama.

Lista ažurirana prije sedam dana

Na listi koje je ažurirana prije sedam dana stoji kako je Rahim Ademi, unatoč oslobađajućoj presudi, i dalje osumnjičenik za ratne zločine. Također indikativno je kako se na listi nalazi Gotovina dok primjerice nema generala Mladena Markača, kao ni generala Ivana Čermaka, koji je poznat kao poslovni čovjek, a čija se imovina procjenjuje na 25 do 30 milijuna eura.

Podsjetimo, kako je bivši američki veleposlanik Peter Galbraith na suđenju u Haagu kazao kako u godinama nakon operacije Oluje general Gotovina nije bio ni na jednom popisu američke vlade kao osoba nepoželjna u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog sumnje da je počinila ratne zločine. Na crnoj listi SAD-a, Gotovina se nalazi od 2003. godine. No, pitanje je bez odgovora zašto je sada Gotovina nepoželjan za SAD kao osumnjičenik za ratne zločine, dok za razliku od njega Markač i Čermak mogu slobodno trgovati.

Rojs i dalje među nepoželjnim 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na crnoj klupi američkog ministarstva financija nalazi se cjelokupna haška "ekipa" pa su tako između ostalih navedeni: Valentin Ćorić, Ante Jelavić, Dario Kordić, Mladen Naletilić, Ivica Rajić, a zanimljivo je kako se među njima i dalje, već godinama, nalazi nenadmašni Ljubo Ćesić Rojs iako Amerikanci nisu naveli zbog čega je Rojsu zabranjeno poslovanje u SAD-u.

Svakako treba spomenuti kako je dokument ministarstva financija SAD-a svrstao Hrvatsku u Balkan pa su se tako hrvatski državljani našli među državljanima: BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije. Na američkoj listi nalazi se tako cijeli niz haških optuženika s područja Balkana, kao i onih koji se nalaze u bijegu.

Obitelj Karadžić i Milošević

Tako se na listi nalazi gotovo cjelokupna obitelj Radovana Karadžića, a među njima se nalazi i šira obitelj Slobodana Miloševića. Zanimljivo je napomenuti kako s liste, koja se redovito ažurira, još uvijek nije skinut "pater familias" Slobodan Milošević. Na listi se nalaze osobe, kao i organizacije za koje se sumnja da su povezani s radikalnim islamistima.  

I.Ć.
Foto: AFP,Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara