Za homofobni zločin iz mržnje u tramvaju devet mjeseci bezuvjetne kazne zatvora

Za homofobni zločin iz mržnje u tramvaju devet mjeseci bezuvjetne kazne zatvora

Foto: Ilustracija

NA DEVET mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne osuđen je 20-godišnji homofobni napadač u postupku koji se vodio na odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, a povodom zločina iz mržnje koji se dogodio 3. kolovoza ove godine, u tramvaju, u zagrebačkom naselju Prečko, izvijestio je danas Centar za LGBT ravnopravnost.

Okrivljeni je priznao krivnju za kazneno djelo nanošenje teških tjelesnih ozljeda u vezi sa zločinom iz mržnje, te je sud uvažio zahtjev Državnog odvjetništva, i osim bezuvjetne zatvorske kazne, produljio pritvor do pravomoćnosti presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Centar za LGBT ravnopravnost zadovoljan je brzinom postupka, radom Općinskog državnog odvjetništva i u konačnici presudom, jer smatramo da je za ovakve bezobzirne zločine iz mržnje primjerena jedino bezuvjetna zatvorska kazna, budući da sve manje od toga neće obeshrabriti homofobne nasilnike u počinjenju novih nedopustivih i gnusnih, kukavičkih napada protiv LGBT osoba", priopćili su.

"Homofobno nasilje mora se sustavno suzbijati"

Homofobno nasilje, napominju, mora se sustavno suzbijati, a ovaj slučaj je dobar primjer kako stvari mogu ići nabolje.

Naime, kako su podsjetili, prije gotovo godinu dana, u slučaju zločina iz mržnje pred zagrebačkim klubom Sirup, za teško kazneno djelo nasilničkog ponašanja vezano za zločin iz mržnje, za koje djelo je zapriječena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, sud je osudio počinitelje s kaznama od samo 6 mjeseci zatvora, s time da je u slučaju jednog okrivljenog kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 radnih dana, dok je u slučaju drugog okrivljenika primijenjena uvjetna osuda.

Centar za LGBT ravnopravnost, kako ističu, za potrebe zaštite prava i interesa oštećenog angažirao je odvjetnicu Nataliju Labavić, koja će ga zastupati u i tužbi za nadoknadu štete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara