Za Hrvatsku klimatske promjene opasnije od terorizma?

U BUDUĆNOSTI će globalne klimatske promjene svijetu, pa tako i Hrvatskoj, nanijeti više štete od toliko razvikanog terorizma, smatra dio stručnjaka koji se bavi klimatskim promjenama i mogućim katastrofama izazvanima takvim promjenama.

Prema sadašnjim klimatskim scenarijima što su ih izradili stručnjaci, na području Hrvatske u slijedećih se stotinjak godina može očekivati porast godišnjih i sezonskih vrijednosti temperatura zraka i količine oborina. Tako do 2030. možemo očekivati porast srednje temperature između 0,8 i 1,1, a do kraja stoljeća između 4,2 i 5,6 Celzijevih stupnjeva, upozorava dr. Dragutin Gereš u ogledu "Voda i katastrofe", objavljenom u časopisu Hrvatska vodoprivreda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor upozorava na 2002. godinu kada su klimatske promjene izazvale katastrofalne poplave u Europi i Aziji. Je li čovjek isključivi krivac za ovu sumornu sliku svijeta? Znanstvenici u tom pogledu nisu posve složni! Međutim, ističe dr. Gereš, nepobitna je činjenica da je osam najtoplijih godina u Hrvatskoj zabilježeno upravo u proteklom desetljeću, a što se oborina tiče, u prvih deset dana kolovoza 2002. godine na području su Zagreba zabilježene najveće količine od 1861. godine, otkada se takva mjerenja i obavljaju. Autor ne zaboravlja spomenuti poplave, suše, tuču...

I dok velika i moćna svjetska carstva strepe od terorističkih napada, te rasipaju neizmjeran novac na uništenje ovog recentnog zla, hrvatski znanstvenici sve više upozoravaju na klimatske promjene kojih bi posljedice mogle biti opasnije od globalnog terorizma. Je li strah u jednih i drugih - pretjeran? Na ovo pitanje odgovor leži negdje u ne tako dalekoj budućnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara