Za kredite iz programa ´poticaj za uspjeh´ zaprimljena 104 zahtjeva

ZA KREDITE iz programa kreditiranja obiteljskog poduzetništva u turizmu ´Poticaj za uspjeh´, kojeg od ove jeseni u ime hrvatske Vlade provodi Ministarstvo turizma, do sada su ukupno zaprimljena 104 zahtjeva od kojih će prvih 15ak biti odobreno do kraja godine.

Svi zahtjevi zaprimljeni su u Hrvatskoj poštanskoj banci, jednoj od 6 banaka uključenih u taj program, kazao je zamjenik ministrice turizma Zdenko Mičić na današnjoj sjednici saborskog Odbora za turizam. Uz to što je članove Odbora informirao o samom programu Mičić je izdvojio i Karlovačku banku koja je već odobrila jedan kreditni zahtjev, u visini 13 milijuna kuna za obnovu 100. godina starog hotela ´Korana´ u Karlovcu.

Za ostale četiri banke kazao je da su tek u fazi priprema formulara jer su se kasnije uključile u program, no očekuje se da će i one već početkom iduće godine odobriti neke kredite. Mičić je napomenuo i da je za taj program za iduću 2003. već predviđeno 80 milijuna kuna iz Fonda za razvoj i zapošljavanje, od čega će većina biti namijenjena za subvencioniranje kamate bankama te plaćanje doprinosa kojih se oslobađaju budući poduzetnici u tom poslu. Uz to dodao je da će se za taj program koristiti i 10 milijuna kuna sredstava Ministarstva turizma.

Puno oživljenje programa očekuje se iduće godine, kaže Mičić dodavši da će u idućih pet godina time biti znatno poboljšana smještajna ponudu u hrvatskom turizmu posebno u segmentu malih hotela i pansiona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da bi o tom programu kao i o prijedlogu priprema za turističku sezonu 2003. trebalo biti više riječi na sjednici hrvatske Vlade 19. prosinca.

Resorni saborski Odbor podržao je program poticanja u turizma, a članovi odbora su istaknuli potrebu veće suradnje sa Ministarstvom turizma, i u dijelu kreiranja hrvatske turističke politike.

Odbor je na svojoj današnjoj sjednici podržao i prijedlog Hrvatske gospodarske komore vezan uz obračun PDV-a u poslovanju putničkih agencija sa iznajmljivačima soba i apartmana koji nisu u sustavu PDV-a (oni koji ostvaruju manje od 85 tisuća kuna godišnjeg prometa). Naime, zbog inspekcijskih kontrola ovoga ljeta neke su agencije, posebno na Kvarneru, a koje imaju zastupnički ugovor sa takvim iznajmljivačima, morale platiti PDV i na cijenu smještaja i na svoju proviziju što im je znatno otežalo poslovanje. Stoga agencije u suradnji sa HGK traže od ministarstava financija i turizma što skorije zakonsko rješavanje toga problema i to tako da se agencijama naplaćuje PDV samo za njihovu proviziju ali ne i za cijenu smještaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara