Za Martinje policija će pojačano nadgledati promet

ZAGREBAČKA policija upozorila je danas da će u povodu predstojećeg blagdana Svetog Martina, popularnog Martinja, pojačano provoditi akciju suzbijanja vožnje pod utjecajem alkohola.

Akcija će trajati pet dana, a završit će nakon martinjske večeri, 11. studenoga.

Policija ističe da je alkohol jedan od najčešćih uzroka prometnih nezgoda koji bitno ugrožava sigurnost cestovnog prometa.

Alkoholizirani vozači skloni su greškama poput prevelike brzine, nedržanja pravca kretanja, nepropisnog mimoilaženja i nepoštivanja prednosti prolaza, koje često dovode i do nezgoda s najtežim posljedicama, kažu u policiji.

Kontrola prometnica biti će pojačana posebno u večernjim satima, a policija će podjednako nadgledati glavne i sporedne ceste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ostanu trijezni, odnosno da im količina alkohola u krvi ne pređe zakonom propisanu granicu od 0,5 promila, vozači mogu popiti do dva decilitra vina. Svi ostali trebaju odustati od vožnje, poručuje policija.

Za vožnju u alkoholiziranom stanju, kao i za odbijanje alkotestiranja predviđena je kazna od 500 kuna, tri kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole na tri mjeseca.

Tijekom prošlogodišnje "martinjske" akcije na hrvatskim je prometnicama policija zaustavila 687 vozača pod utjecajem alkohola, što je bilo oko 11 posto od ukupnog broja kontroliranih sudionika u prometu.

Apsolutni rekorder zaustavljen je u Krapinsko-zagorskoj županiji na samo Martinje, a kod njega je izmjereno 3,23 promila alkohola u krvi. Slijedio je vozač iz Istre s 2,98, dok je na zagrebačkom području "najpijaniji" bio vozač kod kojega je izmjereno 2,95 promila.

Nije rijetkost da se za volanom u alkoholiziranom stanju nađu i pripadnice ljepšeg spola, pa je tako u Zagrebu proteklog Martinja zaustavljena gospođa s 2,70 promila alkohola u krvi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara