Za mučenje Bošnjaka u logoru Gabela dobio 18 godina zatvora

ŽALBENO vijeće Odjela za ratne zločine Suda BiH, zbog sudjelovanja u zločinima počinjenima nad Bošnjacima u logoru Gabela, tijekom 1993. godine, Nikolu Andruna je pravomoćno osudilo na 18 godina zatvora, izvijestio je BIRN. Presuda je donesena na osnovu pažljive analize iskaza svjedoka.

Prema 12 točaka optužnice, Andrun je proglašen krivim za mučenje te za sudjelovanje u mučenju i ubojstvima počinjenima tijekom 1993. godine u logoru Gabela. Azra Miletić, predsjedateljica Vijeća, rekla je kako su na donošenje ovakve presude utjecali "brojnost djela, nepotrebna okrutnost te činjenica da je bio zamjenik upravitelja logora".

Andrun je oslobođen krivice za optužbu da je početkom srpnja 1993. godine iz logora Gabela izveo više zarobljenika, koje je potom odveo na ispitivanje u policijsku stanicu Čitluk te ih zatim vratio natrag u logor i zlostavljao. Miletić je rekla kako "Tužiteljstvo BiH nije ponudilo dovoljno dokaza kojima bi potkrijepilo tvrdnje svjedoka o tome da je Andrun sudjelovao u tom zločinu”.

Zlostavljao iz pukog zadovoljstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrun je u prosincu 2006. pred Sudom BiH nepravomoćno osuđen na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvima i mučenju, te nehumanom postupanju prema zarobljenim Bošnjacima tijekom 1993. godine. Tužiteljstvo BiH i Andrunova obrana su nakon izrečene presude uložili žalbe pa je Žalbeno vijeće u rujnu 2007. godine poništilo presudu i donijelo odluku da se suđenje obnovi.

“Na osnovu izvedenih dokaza, Vijeće je utvrdilo da je Andrun bio zamjenik upravitelja logora Gabela, u kojem su vladali nehumani i surovi uvjeti. Taj objekt je bio logor po svim svojim obilježjima", istaknula je Miletić te je dodala kako je "Vijeće cijenilo iskren, istinit i korektan iskaz svjedoka Mirze Čolakovića, kojeg je Andrun u rujnu 1993. godine okrutno zlostavljao u logoru Gabela".

“Andrun nije bio prisiljen činiti zločine, ali je namjerno nanosio fizičku i psihičku bol, koja je proizašla iz diskriminatorske osnove prema Bošnjacima. On je imao ovlaštenja da izvede zatvorenike te su njegove radnje bile namjerne i smišljene”, dodala je Miletić.

I.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara