Za ponedjeljak najavljen skup radnika Željezare Sisak

ZBOG toga što danas nisu isplaćene minimalne plaće za siječanj i veljaču radnicima Željezare Sisak, kako je to bilo određeno vladinom odlukom od 6. ožujka, Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare danas popodne na izvanrednoj sjednici jednoglasno je donijela odluku da se organizira skup svih 2000 radnika Željezare i njezina poduzeća Remonta Caprag u ponedjeljak, 17. ožujka, s početkom u 8 sati.

Radnici će na glavnom ulazu u poduzeće do 10 sati čekati da im se isplate minimalne plaće, koje danas, po riječima čelnika Koordinacije, nisu isplaćene zbog nepravodobne transakcije novca iz zagrebačke FINA-e u poslovne banke te je isplata najavljena za ponedjeljak, 17. ožujka, u 9 sati. Ako do tog roka ne dobiju plaće, skup zaposlenika pretvorit će se u prosvjed, a kako će prosvjedovati, odlučit će svi radnici na skupu, priopćili su nakon sjednice Koordinacije njezini voditelji, glavni povjerenici sindikalnih podružnica Ivica Kenda i Mato Somić.

Na skupu u ponedjeljak radnici će tražiti da od stečajne uprave dobiju i pisane obavijesti o prijenosu ugovora o radu sa Željezare Sisak d.d. u stečaju na novog vlasnika i poslodavca, tvrtku "Mečelj Željezaru" d.o.o.

Željezarina sindikalna Koordinacija "zatražila je od ministra gospodarstva Ljube Jurčića da utvrdi tko je odgovoran što 2000 radnika Željezare Sisak i Remonta Caprag danas nije primilo minimalce", te "da se protiv odgovornih osoba poduzmu određene sankcije". Po riječima Mate Somića, ministar Jurčić je odgovoran jer im je obećao isplatu plaće ovaj tjedan, a predsjednik Vlade Ivica Račan odgovoran je jer je rekao da će se "Vlada brinuti za Željezaru i njezine radnike do ulaska strateškog partnera".

"Isplatu plaća netko je mogao danas riješiti pritiskom na jednu tipku, ali birokracija to nije učinila i netko za to mora odgovarati", naglasio je Somić.

Drugi čelnik sindikalne Koordinacije Ivica Kenda pozvao je sve političare odgovorne za stanje u Željezari "da podnesu ostavke i maknu se s funkcija jer nisu sposobni ispuniti svoje odluke i obećanja".

Koordinacija je pozvala autoprijevoznička poduzeća "Autopromet" Sisak i "Slavijatrans" Petrinja da radnicima Željezare ne naplaćuju autobusne karte za dolazak na skup zaposlenika u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara