Za pučkog pravobranitelja predložen nasilnik sa čak šest prekršajnih prijava

Za pučkog pravobranitelja predložen nasilnik sa čak šest prekršajnih prijava

NAKON što je prije šest mjeseci istekao mandat Anti Klariću, za novog pučkog pravobranitelja predložen je njegov dotadašnji zamjenik 70-godišnji Željko Thür, protiv kojeg je policija podnijela šest kaznenih prijava zbog remećenja javnog reda i mira.

Upravo zbog godina i zbog kaznenih prijava neki saborski zastupnici su se pobunili, pa izbor u petak nije bio održan, već je odgođen do daljnjega zbog stranačkog usavršavanja. Upitno je i hoće li do 1.12. Sabor izabrati novog pučkog pravobranitelja.

Naime, imenovanje Željka Thüra, inače školskog kolege predsjednika Mesića, upitno je zbog njegovih 70 godina, jer se pučki pravobranitelj bira na mandat od osam godina, te zbog nasilničkog ponašanja prema stanarima, koje je nakon višegodišnjeg maltretiranja iselio iz svog stana, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvaraj, stara kučko, ja ću vas iseliti ako bude potrebno i silom." - prenosi Večernji list riječi zamjenika pučkog pravobranitelja 86-godišnjoj Gizeli Dražić koja je živjela u jednom stanu u zgradi čiji je Thür vlasnik.

"Šugo mala! Plaćaš li stanarinu? Ja ću tebe iseliti milom ili silom!" - obratio se Thür 120 cm visokom drugom stanaru Ivanu Turini, saznaje Večernji te dodaje kako je bilo i fizičkog zlostavljanja zbog kojeg je 75-godišnji Turina nekoliko puta završio na Hitnoj pomoći, a navodno se slično dogodilo i svećeniku koji je posjećivao stanare.

Večernji saznaje kako je Thür kuću kupio 1979. godine, a u podrumski stan te kuće uselio se tek 1997. godine. Od tada je, tvrde njegovi stanari, započelo njegovo maltretiranje, a razlog je bio taj što se želio useliti u jedan od njihovih stanova.

Policija je zbog Thüra intervenirala više od 30 puta, te je Prekršajnom sudu podnijela čak šest kaznenih prijava zbog remećenja javnog reda i mira.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Branimir Glavaš od MUP-a je zatražio i dobio izvješće koje je pokazalo da se protiv Thüra ne vodi nikakav kazneni postupak, niti je protiv njega podnijeta kaznena prijava, pa je predložio da se izbor za pučkog pravobranitelja održi.

No, predsjednik Sabora Vladimir Šeks ipak je pozvao klubove zastupnika da u narednom tjednu rasprave i usuglase stajališta o osobi koja će naslijediti dosadašnjeg pravobranitelja Antu Klarića kojemu je osmogodišnji mandat istekao prije šest mjeseci i svoje prijedloge upute Odboru za izbor i imenovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara