Za Sanaderovu vladu antifašisti dobri samo za pokazivanje Europskoj uniji

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić, koji je u svom govoru povodom Dana antifašističke borbe kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovici pokraj Siska spomenuo kako je za Hrvatsku sramotno što borci NOB-a u Drugom svjetskom ratu nisu izjednačeni u pravima s hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, jer su se i jedni i drugi borili za antifašističku i slobodnu Hrvatsku, nažalost svake godine ostaje tek - izjava.

Godinama traže pravdu

Naime, borci Narodnooslobodilačkog rata već godinama traže da se njihove mirovine izjednače s mirovinama pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata. Nedavno su objavili službene podatke Zavoda za mirovinsko osiguranje, prema kojima prosječna mirovina borca NOB-a iznosi 3040 kuna, invalidska 2709, a obiteljska 2099 kuna. Osobne mirovine prima 21.027 boraca NOB-a, a obiteljske još njih 29.160.  Prema istim podacima branitelji Domovinskog rata imaju dvostruko veću mirovinu, budući da primaju 5686 kuna.

Sanaderova vlada još je prošle godine obećala izjednačavanje mirovina riječima kako je "moralna i civilizacijska obveza društva" to i napraviti. No, borci NOR-a godinu dana nakon "predizborne halabuke" našli su se kao i mnogi drugi pred vratima Sanaderova ureda "obećanja luda radovanja". Početkom mjeseca predsjednik Sabora Luka Bebić razbio je sve iluzije otvorenim priznanjem kako ništa nije napravljeno, a čini se kako novi zakon nije niti na pomolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veća prava imaju i ranjeni domobrani

Hrvatska se tako dosada nije sjetila niti izjednačiti prava invalida iz Drugog svjetskog rata s pravima kakva imaju invalidi iz Domovinskog rata. Bizarno zvuči činjenica kako veća prava od invalida učesnika antifašističke borbe imaju vojni invalidi koji su bili pripadnici u drugom svjetskom ratu poražene "hrvatske domovinske vojske" i to prema zakonu iz 1992. godine koji je još uvijek na snazi.

Hrvatska tako i dalje ostaje tek "deklarativno" antifašistička zemlja, što sasvim dobro dođe u vanjskopolitičke svrhe posebice kada su u pitanju europske integracije. Kod kuće antifašisti se i dalje svakodnevno degradiraju, obespravljivaju, a spomenici se, bez ijedne izrečene kazne, dižu u zrak. Sudeći prema "akcijama i reakcijama" Sanaderove vlade, najbolje bi bilo da ih uopće i nema.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara