Za stradavanje kornatskih vatrogasaca je kriv sirovi humus koji ima eksplozivni potencijal?

Tekst: I.M.
Foto: Arhiva

DIPLOMIRANI inženjer šumarstva iz Makarske, Ivan Šimić, inače stručnjak za protupožarnu zaštitu, iznio je novu teoriju o uzroku stradavanju vatrogasaca na Velikom Kornatu - kriv je, smatra, sirovi humus koji u uvjetima visoke temperature ima eksplozivni potencijal.

"Žalosno je što se još uvijek nije obznanio pravi uzrok kornatske tragedije u kojoj je stradalo dvanaest vatrogasaca iz Tisnoga, Vodica i Šibenika, jer se ista stvar može u skoroj budućnosti ponoviti. A riječ je o sirovom humusu, produktu postojeće travnate vegetacije, vrlo sličnom drvenoj prašini, koji u uvjetima visoke temperature i niske vlage ima eksplozivni potencijal pa se čak može koristiti za terorističke napade", rekao je Šimić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

"Osnovni razlog neprihvaćanja teorije o eruptivnom požaru leži u činjenici da nitko nije objasnio taj termin, kao ni prirodu spomenute pojavnosti. Ni jedno pojašnjenje teorije o eruptivnom požaru ne spominje gorivu tvar pa prosječan čitatelj uopće ne razumije o čemu se zapravo radi. Sirovi humus se nalazi u nižim slojevima, a sama površina je sterilna pa sam uvjeren da su se gasitelji pokušali skloniti upravo na taj prostor, pogrešno zaključujući kako tu nema što gorjeti. Terminologija stranih stručnjaka koji su angažirani na pojašnjavanju slučaja dovela je do krivih interpretacija, a ja se osobno protivim i nazivu eruptivni požar koji ne odražava prirodu te pojavnosti", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara