ZA TROGODIŠNJI PORODNI DOPUST TREBAT ĆE DODATNIH 10 MILIJUNA KUNA

Za povratak trogodišnjih porodnih dopusta majkama koje su rodile blizance, troje, četvero ili više djece, trebat će u ovoj godini osigurati dodatnih 10 milijuna kuna, stoji u Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju.

U Hrvatskoj je lani rođeno 35.390 djece, a pravo na dvogodišnji porodni dopust koristile su 454 majke koje su rodile blizance, treće i više djece, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Od toga je bio 441 slučaj rođenja blizanaca i 13 slučajeva rođenja troje, četvero i više djece.

Do 28. prosinca 2003. isplaćeno je ukupno 330 milijuna kuna za sve porodne naknade, a za prva tri mjeseca ove godine prethodna je Vlada osigurala 90 milijuna kuna. Nova Vlada smatra da će u 2004. za tu namjenu trebati ukupno 370 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na porodni dopust s pravom na novčanu naknadu do treće godine života djeteta odnosilo bi se i na nezaposlene majke, majke na redovnom školovanju, majke koje obavljaju samostalnu djelatnost te nezaposlene majke korisnice mirovine.

Po posljednjim dostupnim podacima, u 2001. se naknada za porodni dopust nezaposlenih majki isplaćivala za prosječno 13.000 korisnica.

S obzirom na pad broja novorođene djece i produženje vremena korištenja porodnog dopusta, procjenjuje se da za isplatu naknada nezaposlenim majkama u ovoj godini treba osigurati oko 300 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara