Za ubojstva novinara u Srbiji proteklih 13 godina nitko nije odgovarao

POKUŠAJ ubojstva Dejana Anastasijevića, novinara lista Vreme, samo je posljedica nerasvijetljenih ubojstava novinara i sve češćih napada na njih od strane nepoznatih osoba, smatraju srpski novinari Dragan Bujošević i Gordana Suša.

B92 prisjeća se nerasvijetljenih ubojstava, pa spominje kako smrt novinarke Dade Vujasinović, koja je prije 13 godina pronađena mrtva u svom stanu nikada nije dobila sudski epilog. Također ne zna se tko su nalogodavci i ubojice vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije koji je prije osam godina ubijen ispred zgrade u kojoj je živio. Nije otkriveno niti tko je ubio dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića prije pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

B92 piše kako nije poznat točan broj napada na srpske novinare u proteklih 15-ak godina, no prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije u 2006. godini bilo je oko 50 prijavljenih napada, a u 2007. godini u prosjeku je prijavljeno pet do šest napada mjesečno.

Novinari nisu na meti samo kriminalaca, već i političara koji su na postavljena pitanja znali odgovaratine samo uvredama i ponižavanjem, već i udarcima. A oni koji su u svojim istraživanjima otišli predaleko, bili su javno blaćeni i ponižavani izmišljenim tekstovima po tabloidima.

"Dejan Anastasijević bavio se vrlo škakljivim temama - ratnim zločinima, državnom sigurnošću, što ovoj vlasti ne odgovara. Danas je riskatno drugačije i misliti, a ne samo postupati" - rekao je  Gordana Suša dodajući kako je zbog u Srbiji danas vrlo riskatno živjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara