Za ubojstva novinara u Srbiji proteklih 13 godina nitko nije odgovarao

POKUŠAJ ubojstva Dejana Anastasijevića, novinara lista Vreme, samo je posljedica nerasvijetljenih ubojstava novinara i sve češćih napada na njih od strane nepoznatih osoba, smatraju srpski novinari Dragan Bujošević i Gordana Suša.

B92 prisjeća se nerasvijetljenih ubojstava, pa spominje kako smrt novinarke Dade Vujasinović, koja je prije 13 godina pronađena mrtva u svom stanu nikada nije dobila sudski epilog. Također ne zna se tko su nalogodavci i ubojice vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije koji je prije osam godina ubijen ispred zgrade u kojoj je živio. Nije otkriveno niti tko je ubio dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića prije pet godina.

B92 piše kako nije poznat točan broj napada na srpske novinare u proteklih 15-ak godina, no prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije u 2006. godini bilo je oko 50 prijavljenih napada, a u 2007. godini u prosjeku je prijavljeno pet do šest napada mjesečno.

Novinari nisu na meti samo kriminalaca, već i političara koji su na postavljena pitanja znali odgovaratine samo uvredama i ponižavanjem, već i udarcima. A oni koji su u svojim istraživanjima otišli predaleko, bili su javno blaćeni i ponižavani izmišljenim tekstovima po tabloidima.

"Dejan Anastasijević bavio se vrlo škakljivim temama - ratnim zločinima, državnom sigurnošću, što ovoj vlasti ne odgovara. Danas je riskatno drugačije i misliti, a ne samo postupati" - rekao je  Gordana Suša dodajući kako je zbog u Srbiji danas vrlo riskatno živjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara