Za ubojstvo supruga uvjetno 10 mjeseci

ŽUPANIJSKI sud u Zlataru danas je za ubojstvo na mah supruga na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci nepravomoćno osudilo 49-godišnju Ljubicu Jagarčec.

Kazna se neće primijeniti ako u tri godine ne počini jedno ili više istovrsnih kažnjivih djela za koje je proglašena krivom.

Ta obiteljska nesreća dogodila se 8. travnja 1998. oko 22,15 sati u donjostubičkom selu Matencima. Kad ju je suprug Tonček (1950.) premlatio, rastrgnuo s nje svu odjeću i htio joj u spolovilo ugurati svoju šaku, kaže se u presudi, Ljubica je Tončeka u njihovoj spavaćoj sobi više puta udarila sjekirom po glavi, nanijevšu mu ozlijede opasne za život.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog posljedica teških ozljeda glave, od kojih se neprekidno liječio, Tonček je obolio od upale pluća i umro 10. ožujka 1999.

Sud je ocijenio da je Ljubica reagirala naglo, spontano i ne razmišljajući kako bi supruga lišila života. No nije prihvaćena kvalifikacija tužiteljstva da je riječ o (klasičnom) ubojstvu, nego o ubojstvu na mah. Ljubica je, naime, po ocjeni suda, bez svoje krivnje dovedena u stanje jake razdražljivosti, jer ju je suprug napao i zlostavljao.

Nesretna se žena, koja je zbog neimaštine i bolesti oslobođena plaćanja sudskih troškova, za cijelog postupka branila šutnjom. O nesređenim obiteljskim odnosima u domu Jagarčecovih najviše se doznalo iz svjedočenja njihove susjede Vikice Štefek koja je kazala da joj se Ljubica prije žalila da joj je suprug loš i da često zlostavlja i nju i njihovo dvoje danas odrasle djece.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara