ZABRANJEN NEONACISTIČKI SKUP U ŽIDOVSKOM KVARTU PRAGA

Češke su vlasti u posljednji trenutak u subotu zabranile planirani skup ekstremističkih desničarskih skupina u židovskom kvartu Praga, ali su pripadnici tih skupina održali polusatni mimohod u drugim dijelovima grada.

Ekstremni desničari počeli su se okupljati blizu sinagoga, židovskog groblja i drugih židovskih mjesta u povjesnom središtu Praga kad im je priopćena odluka vlasti o zabrani njihovog skupa na tim mjestima. Oni su naton toga pola sata prolazili kroz druge dijelove praga noseći zapaljene baklje, što je podsjećalo na nacističke marševe u Hitlerovoj Njemačkoj. Nitko nije uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Organizatori manifestacije tvrde kako su željeli demonstrirati u prilog Palestinskih žrtava u izraelsko-palestinskom sukobu, ali je gradonačelnik praga Pavel Bem rekao kako je ocijenjeno da bi manifestacija bila uvredljiva za Židove.

U Češkoj republici živi oko 3.500 Židova, od kojih oko 1.500 u Pragu. Prije Drugog svjetskog rata u toj je zemlji živjelo 120.000 Židova, od kojih je oko 80.000 ubijeno u koncentracijskim logorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara