Zabrinuti Francuzi: Radikalna desničarka Le Pen popularnija čak i od Sarkozyja

Foto: AFP

ANKETA provedena među francuskim biračima pokazala je da je liderica radikalno desničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen popularnija od sadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Predsjednički izbori bi se u Francuskoj trebali održati u svibnju sljedeće godine. Anketa u La Parisienu pokazala je da bi 42-godišnja Le Pen, koja je stranku preuzela u siječnju, dobila 23 posto glasova kada bi se izbori održali danas. Sarkozy dobiva 21 posto, dok bi liderica Socijalističke stranke Martine Aubry, koja još nije izrazila želju za kandidaturom na tim izborima, dobila jednaki postotak kao i sadašnji predsjednik.

Napadi na veliku muslimansku zajednicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marine je kćer bivšeg vođe stranke i kandidata za predsjednika, Jean-Marie Le Pena, te majka troje djece. Nakon što je preuzela Nacionalni front "Omekšala" je tradicionalnu revizionističku politiku prema Holokaustu i antisemitizam te okrenula oštricu prema velikoj muslimanskoj zajednici u Francuskoj.

Nakon objave rezultata ankete, Le Pen je izjavila da su oni ohrabrujući za nastavak rada i predstavljanje njihovih projekata Francuzima. Le Pen je na skupu u Lilleu rekla da se "Francuzi bude". "Francuzi žele drugačiju vrstu politike. U drugom krugu žele pošten izbor između nacionalnog projekta i globalnog projekta kojega predstavljaju i Nicolas Sarkozy, i Dominique Strauss-Kahn ili Martine Aubry", kazala je Le Pen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara