Zabrinutost Tokija i Seula zbog nuklearnog oružja Sj. Koreje

JAPAN je u petak priopćio da Sjeverna Koreja ne bi smjela imati nuklearno oružje i izrazio nadu da će se kriza s tom državom mirno razriješiti, a i Južna Koreja zbog toga je pitanja u stlanom kontaktu sa Sjedinjenim Državama.

Japanski dužnosnici nisu mogli potvrditi medijske tvrdnje da je Sjeverna Koreja na pekinškim razgovorima s Amerikancima priznala posjedovanje nukelarnoga oružja. No, ministrica vanjskih poslova Yoriko Kawaguchi rekla je da "Sjeverna Koreja ne bi smjela imati nuklearno oružje". "Želim da se taj problem mirno riješi", naglasila je ministrica i izrazila nadu službenoga Tokija u nastavak dijaloga radi rješavanja toga pitanja.

Južna Koreja priopćila je u petak da je zbog vijesti da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje u kontaktu sa Sjedinjenim Državama. Međutim, Washington još ništa nije službeno javio u Seul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razgovaramo sa Sjedinjenim Državam", rekao je Lee Jihyun, južnokorejski predsjednički glasnogovornik. "No što se tiče vijesti o sjevernokorejskom priznanju da posjeduje nuklearno oružje, Sjedinjene nam se Države još nisu javile. Dakle, zasad nemamo što potvrditi", rekao je.

CIA procjenjuje da Sjeverna Koreja ima dovoljno plutonija za jednu ili dvije nuklearne bombe, a američki su dužnosnici već govorili kako vjeruju da je Pjongjang otišao korak dalje i već ih i proizveo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara