Zadar: Otvorena obnovljena sveučilišna kapela SV. Dimitrija

SVEČANIM otvaranjem obnovljene sveučilišne kapele sv. Dimitrija danas su u Zadru počele višednevne svečanosti u povodu početka rada obnovljenog Sveučilišta u Zadru.

Prvo sveučilište u Zadru - Generalno učilište dominikanskog reda utemeljeno je prije 607 godina - 1396. godine, a ukinuto je 1807. u vrijeme francuske uprave i Napoleonovih osvajanja. Sutrašnjom prvom svečanom sjednicom Senata Sveučilišta u Zadru, na kojoj se očekuje dolazak predsjednika Stjepana Mesića, Sveučilište i službeno počinje djelovati.

Svečanu koncelebriranu misu u kapeli sv. Dimitrija predvodio je zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa u pratnji nadbiskupa u miru msgr. Marijana Oblaka i msgr. Simeona Duce iz Vatikana, Zadranina koji je donirao obnovu kapele sv. Dimitrija. U sklopu mise pročitana je Povelja o blagoslovu kapele sv. Dimitrija koju su potpisali rektor dr. Damir Magaš, donator msgr. Simeone Duka, te nadbiskupi msgr. Ivan Prenđa i msgr. Marijan Oblak.

U propovijedi zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa uz ostalo je rekao da je sveučilište jedan od najljepših brodova zapadnoeuropske civilizacije koji mora ploviti naprijed. "Katolička se crkva i kroz povijest uvijek zauzimala za obrazovanje. Ono treba biti istinsko stvaranje humanističkih znanosti jer društvo danas treba izveslati na duboko more znanosti, a ne loviti u plitkome", kazao je nadbiskup Prenđa podsjećajući da je zadarsko sveučilište prvi put utemeljeno 1396. godine.

Donator Simeone Duca izjavio je tijekom svečanosti kako mu je velika čast što je pomogao obnovu kapele sv. Dimitrija, a to je učinio "isključivo za mlade, za studente i za budućnost Zadra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarski župan Šime Prtenjača zahvalio je donatoru Simeonu Duci ističući da je to velik događaj za Zadar, a gradonačelnik Božidar Kalmeta naglasio je pripadnost Zadra kršćanskoj kulturi, civilizaciji i hrvatskom narodu, a te su odrednice, istaknuo je Kalmeta, danas jače nego ikada.

Obnova kapele sv. Dimitrija trajala je tri godine, a rektor zadarskog sveučilišta Damir Magaš kazao je kako je siguran da će sveučilište, studenti, ali i crkva, znati iskoristiti taj prostor.

Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zadru sutra se očekuje velik broj akademskih, političkih, vjerskih i kulturnih djelatnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara