Zadar: Priopćenje sa sjednice stalnoga vijeća HBK

NA SJEDNICI Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zadru glavna je tema bila priprema programa jesenskog plenarnog zasjedanja HBK, koje će se održati u Hvaru od 26. do 30. listopada, javila je danas Ika, prenoseći priopćenje Tiskovnoga ureda HBK.

Utvrđeno je da će jedna od glavnih točaka toga zasjedanja biti analiza poruka koje je Sveti Otac izrekao prigodom svoga trećega apostolskog pohoda Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja.

U vezi s tim razgovaralo se i o nacionalnom hodočašću u Rim početkom studenoga kada će se Svetom Ocu zahvaliti za zadnji pohod Hrvatskoj te čestitati srebrni jubilej u služenju sveopćoj Crkvi.

Tom će prigodom Papa primiti hrvatske hodočasnike predvođene biskupima u posebnu audijenciju, 8. studenoga.

Kako se navodi, na plenarnom zasjedanju bit će govora i o nekim pitanjima laikata u Crkvi u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na njegovim strukturama na razini župa i biskupija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovita sjednica Stalnoga vijeća HBK održana je 10. rujna u Zadru, pod predsjedanjem predsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. U radu sjednice sudjelovali su i ostali članovi Stalnog vijeća - potpredsjednik HBK zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, gospićko-senjski biskup Mile Bogović i generalni tajnik HBK Vjekoslav Huzjak.

Na dnevnom redu plenarna zasjedanja bit će, među ostalim, tijek slavlja u sklopu Srednjoeuropskog katoličkog dana u Hrvatskoj i ostalim zemljama srednje Europe te izvješće Biskupske komisije HBK za pomoć u ratu stradalom stanovništvu.

Biskupi će također raspraviti pitanje doprinosa Katoličke crkve procesu ulaska Hrvatske u europske integracijske procese. Razgovarat će se i o daljnjoj provedbi Ugovora potpisanih između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Stalno vijeće je razmatralo neka personalna pitanja u pojedinim tijelima i institucijama HBK te funkcioniranje i potrebe Hrvatskoga katoličkoga radija.

Biskupi su se osvrnuli na aktualno stanje u Hrvatskoj u perspektivi predstojećih događanja u društvu, stoji u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara