Zadarska policija dodatno će štititi domaće i strane turiste

POLICIJSKA uprava Zadarska izvijestila je da je u tijeku provođenje operativne akcije Turs koja će trajati do 1. listopada, sa ciljem zaštite turista i hrvatskih građana koji će ovog ljeta boraviti na Jadranu na području Zadarske županije.

Policija tako provodi pojačane operativno preventivne i represivne mjere i radnje sa ciljem podizanja razine stanja opće sigurnosti važnog za siguran dolazak i boravak stranih i domaćih turista, kao i domaćeg stanovništva.

Stanje sigurnosti na području PU zadarske tijekom prošle turističke sezone ocijenjeno je povoljnim, posebice kada se uzme u obzir podatak da je na tom području boravilo oko 1,063.943 turista, što je 9,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Od 1. lipnja do 30. rujna 2007. godine evidentirano je 1.211 kaznenih djela, od čega ih je razriješeno 56,7 posto. Najbrojnija su kaznena djela protiv imovine, koja participiraju s 59,5 posto u ukupnom broju kaznenih djela. Udio tzv. turističkog kriminaliteta participira sa 32,8 posto od ukupnog imovinskog kriminaliteta. Prošle je godine tako zabilježena 151 krađa, 58 provala, 12 krađa vozila i 14 ukradenih plovila.

Policija očekuje porast turističkog kriminala

Od 600 počinitelja kaznenih djela evidentiranih tijekom 2007., 36 ih je bilo iz drugih država, a u kaznenim djelima tzv. turističkog kriminaliteta oštećena su 134 strana državljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PU zadarska ove godine očekuje još veći broj stranih i domaćih gostiju, a budući da svaku turističku sezonu nezaobilazno prati i turistički kriminalitet očekuje se i porast takvih kaznenih djela, koja utječu na porast ukupnog broja kaznenih djela i na stanje sigurnosti na području cijele PU zadarske.

Policija će i ove godine dijeliti brošure o preventivnom ponašanju za turiste, mobilizirat će biciklističke ophodnje i policijski vodeni skuter, te otvoriti policijske urede u Preku, Ninu i Posedarju kako bi turiste dodatno osigurala od kradljivaca.

U policiju napominju da povećanje broja gostiju donosi i veću frekventnost prometa na cestama, što uz nepoštivanje ograničenja brzine, alkohol, nepoštivanje prednosti prolaska i ostalih prometnih prekršaja utječe na povećanje broja prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Stoga apeliraju na sve vozače da poštuju prometne propise te pokažu strpljenje i toleranciju prema gostima, koji zbog nepoznavanja cestovnih pravaca mogu stvoriti gužve u prometu.

I.K.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara