Zadrani slave Dan obrane grada

PRIMANJEM zapovjednika vojnih i policijskih postrojba iz Domovinskog rata u Gradskoj vijećnici u Zadru danas je počelo obilježavanje Dana obrane grada Zadra.

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta primio je 21 zapovjednika postrojba. Obraćajući im se, Kalmeta je podsjetio na današnji dan 1991. godine za kojega je rekao da je bio najgori tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Zadar jer je Zadar u to vrijeme bio napadan s mora, iz zraka i s kopna.

Okupacijska vojska gađala ga je različitim topničkim projektilima izazivajući brojne smrti na bojištu i u gradskim četvrtima.

"Želim vam zahvaliti u ime svih građana Zadra i u svoje osobno ime", rekao je gradonačelnik i nastavio: "Vaš doprinos i doprinos vaših vojnika, posebice doprinos svih poginulih heroja, nemjerljiv je za razvoj i budućnost Zadra i čitave domovine".

Dodao je da Zadrani nikada neće zaboraviti to vrijeme jer narod koji zaboravlja svoju povijest ponavlja svoje tragedije. Po Zadru se, nastavio je Kalmeta, pucalo iz vojarni, s brda, pucali su petokolonaši, KOS-ovci... i budući naraštaji moraju znati za vašu herojsku ulogu, istaknuo je i pozvao zapovjednike da ih i dalje krasi entuzijazam, prijateljstvo i zajedništvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljenim zapovjednicima obratio se i predsjednik Gradskog vijeća Zadra Davor Aras. Zahvalivši zapovjednicima, on je podsjetio i na, istaknuo je, junaka, generala Antu Gotovinu. Ovdje ste u Gradskoj vijećnici gdje je njegova slika, a sve to svjedoči da ovaj grad visoko cijeni Domovinski rat i izborenu slobodu, istaknuo je Aras.

Dan obilježavanja obrane grada Zadra nastavljen je u vijećnici Zadarske županije gdje je na simboličan način izražena zahvalnost institucijama koje su svojim radom pridonijele obrani Zadra i Zadarske županije. Predstavnicima grada Zadra, PU zadarske, Nadbiskupije zadarske, Opće bolnice Zadar, službe Hitne pomoći, Doma zdravlja Zadar i Crvenog križa uručene su grafike akademskog slikara Ivice Šiška.

Obilježavanje Dana obrane grada Zadra nastavlja se sutra kada će, najavljeno je, Gradsko vijeće održati sjednicu sjećanja, ne samo u povodu Dana obrane grada, nego i u povodu Dana neovisnosti RH te 60. obljetnice sjedinjenja Zadra s maticom Hrvatskom.

(Hina) ima mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara