Zaebačka strategija za osobe s invaliditetom

ZAGREBAČKI skupštinski Odbor za obrazovanje i šport podržao je danas Prijedlog strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006.

U raspravi su se čule brojne primjedbe vezane za provedbu te strategije o kojoj će konačnu odluku donijeti gradski zastupnici na sjednici Gradske skupštine 27. veljače.

Predsjednica Odbora Emica Farago (HNS) je upozorila da nije dobro otvarati posebne odgojne skupine za djecu s teškoćama u razvoju jer bi to značilo njihovu segregaciju umjesto integraciju u vrtiće s redovitim uvjetima.

Član Odbora Aladar Metzinger (HIP) je na tvrdnju pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i šport Ive Lazanje da će se najprije poraditi na uklanjanju barijera ispred zdravstvenih i socijalnih ustanova, a potom drugdje, rekao da i svaka škola i vrtić moraju što prije dobiti pristup za invalide.

´Grad Zagreb daje novac za mnoge stvari pa treba i za to´, dodao je. Također je zatražio da se strategija doradi s tim da se konzultiraju svih 45 udruga invalida i da se njome riješi deset, za njih ključnih pitanja.

Članovi odbora pozdravili su osnivanje Referalnog centra za osobe s invaliditetom što će, kažu, pomoći roditeljima s djecom s posebnim potrebama da na jednom mjestu saznaju sve potrebne informacije.

Podržali su i osnivanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom.

Premda su članovi odbora zaključili da strategiju svakako treba doraditi, istaknuli su i da je takav dokument u Europskoj godini osoba s invaliditetom Zagrebu dobrodošao.

Prihvaćeno je i izvješće o upisu djece u programe predškolskog odgoja i naobrazbe prema kojem je u ovoj školskoj godini u zagrebačke jaslice i vrtiće upisano 29.894 djece ili 63 posto od ukupnog broja djece predškolske dobi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara