Zagorčev odvjetnički tim: Postupak protiv Zagorca u Hrvatskoj oslanja se na izjave otmičara njegova sina

POSLOVNE veze između umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i Hypo Alpe-Adria banke zbog sumnje u pranje novca bit će istražene, najavilo je Državno odvjetništvo u austrijskom Klagenfurtu, a prenosi bečki dnevnik Der Standard.

Državni odvjetnik Friedrich Borotschnik za spomenuti je dnevnik izjavio kako su počeli s predistražnim radnjama protiv mjerodavnih osoba u Hypo banci. Direktor banke Siegfried Grigg potvrdio je nagađanja austrijskih medija da poslovna veza između Zagorca i Hypo banke započinje početkom 2003. godine, kada je Zagorec već nekoliko godina bio austrijski državljanin, no demantira da je Zagorcu za njegove projekte odobrila zajam od 257,5 milijuna eura.

Kako piše austrijski dnevnik, u istragu se osim Odvjetništva uključila i Austrijska služba za nadzor banaka, koja istražuje poslovnu dokumentaciju u sjedištu Hypo Group Alpe Adria banke u Klagenfurtu.

Podsjećamo, u ranijem razgovoru za njemačku novinsku agenciju APA, glasnogovornica Hypo-a Martina Uster također nije zanijekala da banka ima veze s nekim Zagorčevim projektima, objasnivši kako oni "financiraju samo djelić tih svota", dok su "svi odobreni zajmovi i hipotekarno osigurani". Uster je nedavno također objasnila kako se ne može govoriti o vrijednosti višoj od 257 milijuna eura, ustvrdivši kako je ta svota "određena potpuno nasumično". Medijske napise o navodnonim Zagorčevim namjerama da proda spomenute nekretnine zbog istraga koje je protiv njega pokrenulo hrvatsko pravosuđe, Urstel tada nije komentirala.

O iznosu zajma kojega je banka odobrila Zagorcu za njegove projekte Grigg također nije htio komentirati, pozivajući se na "bankovnu tajnu". S druge strane, Kleine Zeitung prenosi priopćenje kojega je izdala Hypo Group, a u kojemu stoji da njihova kuća financira Zagorca, njegove tvrtke i projekte s ukupno oko 74 milijuna eura.

Der Standard također prenosi kako Zagorac ne želi ništa komentirati vezano za optužbe, te s medijima komunicira putem svojih odvjetnika iz ureda Lansky, Ganzger & Partner.

"Postupak koji se vodi protiv Zagorca u Hrvatskoj oslanja se jedino na izjave osuđenog otmičara Zagorčeva sina, Zagorac u Beču radi kao sasvim običan trgovac nekretninama", kazao je  glasnogovornik Zagorčeva odvjetničkog tima Georg Brockmeyer.

Podsjećamo, protiv Zagorca je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu započela istraga zbog optužbe da je iz MORH-a uzeo dragulje, vrijedne najmanje 5 milijuna dolara.

Na sudu su se tako jučer pojavili Hrvoje Petrač, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog otmice Zagorčevog maloljetnog sina, a koji je u prostorije suda doveden s lisičinama na rukama i uz jako osiguranje. Petračevo svjedočenje trajalo je oko sat vremena, a nakon njega iskaz je dala i Zagorčeva nekadašnja tajnica Snježana Šiprak.

O njihovim se svjedočenjim za sada ništa ne zna, budući da je istražna sutkinja Erna Draženčić na prijedlog tužiteljstva, postupak zapečatila oznakom tajnosti.

U naredna dva dana Draženčić namjerava ispitati sve svjedoke koje je predložilo tužiteljstvo, izuzev njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera koji je Zagorcu 1993. navodno predao torbu s draguljima kao garanciju za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić jučer je za novinare kazao kako će prema rasporedu u iduća dva dana biti saslušano još pet svjedoka, ali nije želio otkriti njihov identitet. Devčić također nije za sada želio špekulirati na koji će način biti ispitan svjedok Josef Rothaichner, za kojega se nagađa da će biti ispitan putem videoveze.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara