Zagorec bi u Austriji mogao ostati još nekoliko mjeseci

Zagorec bi u Austriji mogao ostati još nekoliko mjeseci

AUSTRIJSKI mediji koji su se bavili temom Vladimira Zagorca špekuliraju o tome kako bi njegovo moguće izručenje Hrvatskoj moglo potrajati tjednima, čak i mjesecima.

"O tome hoće li Zagorec biti izručen Hrvatskoj odlučit će postupak izručenja, pri kojemu odluka zasad stoji na istražnoj sutkinji Christini Forsner. Austrijsko ministarstvo pravosuđa sad mora dati rok hrvatskom ministarstvu, u kojemu sutkinji treba dostaviti relevantne spise. Spisi moraju dokumentirati da postoji sumnja da je Zagorec ukrao državni novac u visini od nekoliko milijuna eura.

Tek kad sutkinja dobije te spise, ona može odlučiti o tome ima li hrvatski zahtjev za izručenjem pravnu valjanost ili je neprihvatljiv. Samo ovaj dio postupka mogao bi potrajati tjednima. Protiv moguće odluke o izručenju također postoji pravni lijek, u vidu žalbe višoj instanci suda. Na kraju o izručenju mora odluku donijeti i austrijsko ministarstvo pravosuđa, koje je zadnja nadležna institucija. Pravni stručnjaci tvrde da bi moglo proći nekoliko mjeseci prije nego Zagorec sazna hoće li biti izručen hrvatskim vlastima za pravni postupak.", piše bečki "Kurier".

"Do završetka postupka o izručenju, koje bi moglo potrajati tjednima, pa čak i mjesecima, Zagorec može računati na to da će ostati na slobodi u Austriji. Kaucija treba garantirati da neće pobjeći, kao što se obvezao.", dodaje "Standard".

Vladimir Zagorec, kojeg se sumnjiči da je iz sefa MORH-a odnio dijamante u vrijednosti od 5 milijuna eura koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske, uhićen je u utorak navečer u Beču, nakon što je hrvatski MUP za njim raspisao međunarodnu tjeralicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer se pojavio pred sutkinjom Christinom Forsner, koja mu je odredila jamčevinu o iznosu od milijun eura. Također je morao predati putovnicu, obvezati se da neće pokušati napustiti zemlju, ostati na svojoj trenutnoj adresi, te prijaviti policiji moguću promjenu adrese u budućnosti.

Zahtjev za izručenjem Zagorca, koji će sadržavati rješenje o otvaranju istrage i određivanju pritvora, nalog za raspisivanjem tjeralice i popis zakona na kojima se temelje te odluke, austrijskom Ministarstvu pravosuđa bit će poslan navjerojatnije u ponedjeljak.

Zagorčev odvjetnički tim još uvijek ne želi davati nikakve detaljnije informacije o slučaju, no najavili su tiskovnu konferenciju za ponedjeljak 10 sati u bečkom hotelu De France, na kojoj bi mogao prisustvovati i sam Zagorec.

J.D.
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara