Zagorec danas na saslušanju pred bečkim istražnim sucem

UMIROVLJENI hrvatski general Vladimir Zagorec danas prijepodne trebao bi se naći na saslušanju pred istražnim sucem u Beču, a koji će donijeti odluku o tome treba li Zagorec ostati u pritvoru. U slučaju odluke da bude pušten, to će biti, kako javljaju mediji, uz veliku jamčevinu.

Županijskom sudu u Zagrebu proslijeđena je obavijest o uhićenju generala Zagorca, a koju je Hrvatsko ministarstvo pravosuđa službeno primilo ranije.

Kako je jučer u ekskluzivnom razgovoru za Index kazao Zagorčev austrijski odvjetnik Gerald Ganzger u svom prvom obraćanju za hrvatske medije, ukoliko sudac odluči da je tjeralica valjana, Zagorec će biti priveden i nakon 14 dana (što je zakonski rok u Austriji), te će se odlučivati o njegovom izručenju Hrvatskoj. Cijeli taj proces, prema Ganzerovim, riječima, mogao bi potrajati oko 2 mjeseca.

U slučaju da sudac odluči da tjeralica nije valjana, Zagorec će ostati na slobodi u Austriji, nakon čega će se vidjeti koji su daljnji koraci oko njegovog vraćanja u Hrvatsku.

Podsjećamo, umirovljeni hrvatski general i bivši zamjenik Ministra obrane RH, osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, uhićen je u utorak navečer u Austriji. Tereti ga se da je, nakon što je 2000. godine HDZ izgubio vlast – iz sefa Ministarstva obrane otuđio dvije torbe sa draguljima.

Špekulira se da bi Zagorec mogao tražiti azil ukoliko ga Austrija odluči izručiti, tako da bi njegovo izručenje mogla omesti činjenica da Zagorec ima austrijsko državljanstvo, što opet nije utvrđeno.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara