Zagorec danas ostaje u pritvoru, oduzeta mu putovnica

Zagorec danas ostaje u pritvoru, oduzeta mu putovnica

O DALJNJEM procesu postupka protiv Vladimira Zagorca, umirovljenog generala i bivšeg pomoćnika Ministra obrane RH, razgovarali smo telefonski s Christianom Gneistom, glasnogovornikom Zemaljskog kaznenog suda u Beču.

"Zagorec je predao putovnicu, ali danas više ne može uplatiti kauciju od milijun eura, jer je prošlo radno vrijeme. To može napraviti sutra, nakon čega će se morati provesti pravna procedura u kojoj će sutkinja morati primiti potvrdu da je novac uplaćen i tek onda će moći odlučiti o njegovom puštanju na slobodu. Bilo bi neodgovorno od mene da pretpostavljam hoće li on moći biti pušten sutra ili nakon vikenda, samo mogu reći da postoji procedura koju se mora poštivati".

"On se danas izjasnio da se ne slaže s izručenjem Hrvatskoj i sad također mora slijediti pravna procedura. Ministarstvo pravosuđa Austrije mora dobiti materijale za izručenjem od Ministarstva pravosuđa Hrvatske, nakon čega će, ako taj zahtjev bude smatralo valjanim,  podnijeti zahtjev sudu.

Ako sud odluči da je pravni aspekt zahtjeva valjan, sud će dati svoj pravorijek, ali će konačnu odluku o izručivanju donijeti Ministarstvo pravosuđa, na temelju međunarodnih ugovora s Hrvatskom", objasnio je Gneist pravnu stranu daljnjeg postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gneist ne može biti siguran koliko će cijela ta procedura trajati, budući da ona ovisi o mnoštvu diplomatskih i pravnih faktora, ali vjeruje da će se to obaviti u razumnom i zakonskom roku.

Umirovljenog generala sumnjiči se da je 2000. g., odlazeći s mjesta zamjenika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od 5 milijuna dolara koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske.

J.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara