Zagorec: O nabavi oružja nikada nisam pregovarao sam

UMIROVLJENI hrvatski general Vladimir Zagorec osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, u opsežnom intervjuu za austrijski Kleine Zeitung ponovno je progovorio o optužbama za koje ga se tereti u Hrvatskoj, o ukradenim draguljima, otmici svoga sina, te poslovnim vezama s Hypo Alpe-Adria bankom i sumnjama za pranje novca.

Zagorec je uglavnom ponovio svoje izjave od ranije: da dragulja nikada nije bilo, da kao bivši pomoćnik ministra obrane za logistiku o oružju nikada nije pregovarao sam te kako ga se želi diskreditirati jer je jedini živući svjedok koji može potvrditi da je raketni sustav S 300 kupljen, ali nikada i plaćen.

Zagorec je ponovio izjavu glasnogovrnika svog odvjetničkog tima Georga Brockmeyera, da se postupak koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj temelji na izjavama osuđenog otmičara njegova sina, Hrvoja Petrača i njegove, kako ju je nazvao, "ljubavnice", Snježane Šiprak. Na novinarsko pitanje koji su bili Petračevi motivi za otmicu negova sina, Zagorec odgovara: "To morate pitati njega".

Upitan o tome kolika mu je dozvoljena sloboda kretanja po izlasku iz pritvora i plaćanju jamčevine u iznosu od milijun eura, Zagorec odgovara kako u Austriji ima svu slobodu kada je kretanje u pitanju, budući da je austrijsko sudstvo svjesno kako je on spreman surađivati sa zakonom te kako "nema što skrivati".

Na novinarsku opasku da je u Hrvatskoj smatran za jednoga od najimućnijih Hrvata i pitanje kako je stekao imovinu, Zagorec odgovara kako "zasigurno nije siromašan čovjek", ali da je dugo radio za blagostanje u kojemu danas uživa, napomenuvši kako i on  za plaćanje većih novčanih iznosa mora dizati kredite.

Ponovivši kako nikakvih dragulja nije bilo te kako nije raspolagao računima Republike Hrvatske u austrijskim bankama, Zagorec kaže i da je njegov  posao kao šefa logistike bio da oružjem opremi čitavu hrvatsku vojsku.

"To se odnosilo na oružje, jednako kao i na cipele, vreće za spavanje ili hranu. Takvi poslovi odvijali su se između država, a ne između pojedinaca", kazao je u intrevjuu Zagorec, dodavši kako nikada sam nije pregovarao o nabavi oružja, te da je sve narudžbe potpisivao sam ministar obrane, a Zagorec pri tome napominje kako se "sve to može provjeriti u arhivama hrvatske vlade".

Umirovljeni hrvatski general u intervjuu ne daje izravan odgovor na pitanje o tomu koliko je točno zajma dobio u poslovanju s Hypo Alpe-Adria bankom, ali je demantirao da je o poslovima pregovarao s vodećim osobama u upravnom odboru Hypo banke.

Ponovivši kako ga optužbe i zahtjev za izručenjem od strane Hrvatske "teško pogađaju" budući da je sudjelovao "u izgradnji jedne slobodne i demokratske države", Zagorec je opet kazao kako se protivi izručenju te kako bi na isto pristao samo u slučaju da mu je zajamčen pravedan sudski postupak.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara