Zagorec prao novac u Alpe Jadran banci?

Zagorec prao novac u Alpe Jadran banci?

"NEVADA Trading Ltd. off shore tvrtka na čiji je račun od 1997. do 1999. tvrtka RH Alan, koja je bila u sustavu Ministarstva obrane i na čijem čelu je bio general Vladimir Zagorec kao zamjenik ministra, prenijela je 19 milijuna dolara državnog novca", piše današnje izdanje Slobodne Dalmacije u čijem se tekstu navodi kako je general Vladimir Zagorec prao novac u Alpe Jadran banci.

Šifre su krile novac

Naime, najveći izvor financiranja Alpe Jadran banke iz Splita, odnosno njezina većinskog dioničara Luke Jerića i s njim povezanih osoba, od kraja 1999. godine upravo je izraelska tvrtka Nevada Trading Ltd., a što stoji u rješenju Hrvatske narodne banke od 6. prosinca 2000. godine. Slobodna Dalmacija tvrdi na temelju objavljenih faksimila kako je rješenje nastalo na temelju kontrole Alpe Jadran banke, koju je u kolovozu 2000. obavio HNB.

"Nalozi za prijenos novca bili su zaštićeni šiframa GATA, LEX i XL, a Zagorec je tada tvrdio da se radilo o dugu za nabavu oružja HV-u", navodi list dodajući kako u prilog pranju novca govori i činjenica da je uplatom novca od Nevada Trading Ltd. suvlasnički udjel u banci stekao Amos Kotzer iz Izraela, koji je tijekom 90-ih kao prijatelj i poslovni partner Hrvoja Petrača organizirao nabavu velikih količina oružja za Hrvatsku u vrijeme embarga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transkripti razgovora poveznica Petrača i Jerića

Poveznica između Petrača i Jerića jesu transkripti telefonskih razgovora, navodi dnevnik iz Splita citirajući razgovor vođen 18. veljače 2000. kada je Petrač tražio izvjesnu Milenu koju je pitao “je li išlo što iz Alpe Jadran banke”. Ona mu je odgovorila da je “išlo 95 tisuća dolara, a ostatak u ponedjeljak”, te da je Jerić rekao da “ide 1,5 milijun”. Prema verziji Luke Jerića, stoji u Slobodnoj Dalmaciji, on je bio likvidator banke, koja je tada vraćala 100 milijuna maraka tvrtkama koje su u Alpe Jadran banci držale depozite.

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara