Zagorec prao novce u Austriji?

Zagorec prao novce u Austriji?

AUSTRIJSKI tjednik "Profil" u sutrašnjem izdanju piše o vezi između Vladimira Zagorca i Güntera Striedingera, bivšeg direktora Uprave koruške Hypo banke. Po sadržaju zahtjeva za pružanjem pravne pomoći, koji je austrijskom ministarstvu pravosuđa poslalo hrvatsko Državno odvjetništvo, a u koji je Profil dobio uvid, Streidinger bi mogao izaći pred sud zbog sumnji za pranje novca koji je Zagorec otuđio u Hrvatskoj.

Zagorec i "uski krug ljudi oko Franje Tuđmana", koji su u 90-ima sa najmanje 77 tajnih računa u Austriji, transferirali oko 360 milijuna dolara. Zagorec je, po pisanju Profila, jedini živući čovjek koji zna nešto o tim računima, na kojima se navodno još nalaze novci.

Streidinger je krajem 2006. morao dati otkaz na mjesto direktora Hypo banke zbog takozvane Swap afere (banka u 2004. godini nije pravilno bilansirala 300 milijuna eura gubitaka).

Upravo one milijune, koje je u Austriju prebacio tajnim računima, je Zagorec, uz pomoć Streidingera, prebacivao na projekte s nekretninama. Zagorec je od Hypo banke uzimao kredite za projekte u Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju, Puli i Hvaru, a kao jamstvo je u austrijskim bankama deponirao hrvatski ukradeni novac.

"Opisani sustav postupanja daje dovoljno sumnje da se ovdje radilo o klasičnom slučaju pranja novca.", piše u podnesku hrvatskog Državnog odvjetništva. Odvjetništvo dalje opisuje Streidingerovu ulogu u slučaju. Streidinger i njegov rođak, Hermann G., vlasnici tvrtke "Sambuca" u Lichtensteinu, dobivali su na konto te tvrtke novac iz Hrvatske, koji su onda koristili kao jamstvo za dobivanje kredita toj i drugim hrvatskim tvrtkama. "Sambuca" je ušla barem u jedan projekt gradnje na Hvaru, u visini od 70 milijuna eura. Upravo je toliki iznos Hypo Alpe-Adira banka dala Zagorcu nakon predstavljanja svog projekta. Kasnije je novac "čišćen" kroz izmišljene troškove. Ukratko, hrvatsko Državno odvjetništvo sumnjiči Streidingera za pranje novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Streidinger je takve tvrdnje nazvao "glupostima" i izjavio kako je sve radio u skladu sa svojom funkcijom u banci. Streidinger je također odbacio povezanost s Hermanom G., koji još uvijek ima kontakte sa Zagorcem. Kad ga je Joseph Redl, novinar Profila upitao kako objašnjava činjenicu da je Hermann G. zaposlen u Nadzornom odboru tvrtke koja je povezana sa Streidingerovom, bivši direktor Hypoa je to nazvao slučajnošću.

Hrvatsko Državno odvjetništvo također želi stupiti u kontakt s Josefom Kircherom, koji je Streidingera zamijenio na položaju u Hypou, a koji je "zbog dubioznih okolnosti oko davanja kredita tražio Streidingerovu ostavku". Kircher je demantirao takve navode, i pohvalio se poslovnim uspjesima tvrtke. Banka je prodajom 50 graditeljskih projekata u Srbiji i Hrvatskoj jednoj hrvatskoj grupi ulagača zaradila 60 milijuna eura. Pravnu stranu posla obavila je odvjetnička tvrtka koja u Austriji zastupa Zagorca.

Carmen Riesinger, državna odvjetnica iz Klagenfurta, potvrdila je da će odvjetništvo, na osnovu zahtjeva za pravnom pomoći, istražiti navode o pranju novca odgovornih u Hypo banci. 

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara