Zagorec u Remetincu: Sada bi trebali saznati tko se sve i kako okoristio dok su drugi krvarili

Zagorec u Remetincu: Sada bi trebali saznati tko se sve i kako okoristio dok su drugi krvarili

DAMIR KAJIN, saborski zastupnik IDS-a i član saborskog odbora za nacionalnu sigurnost rekao je za Index kako će proces protiv Vladimir Zagorca proći po najvišim standardima demokratskim standardima te kako nema potrebe da mu se ništa "pakira".

"On će morati odgovoriti što je s dijamantima, ali i od kuda takav nesrazmjer između njegovih primanja i imovine. Morat će podijeliti svoj recept kako s primanjima od tisuću i pol eura steći imovinu vrijednu na desetke milijuna eura. Naravno, Zagorec bi trebao bit ključan u rekonstrukciji inozemnih računa s kojih su pokradeni novci za obranu, jer on nije bio jedini.Hrvatska javnost mora konačno saznati tko se sve i kako okoristio dok su drugi krvarili", rekao nam je Damir Kajin.

Važno je saznati jesu li dijamanti otuđeni Srbima i Židovima

Kajin kaže da ga trenutno više od svega zanima porijeklo dijamanata koje je Zagorec navodno odnio iz Ministarstva obrane.

"Prije svega, vjerujem da je vrijednost tih dijamanata daleko veća od pet milijuna dolara, za koje se vjeruje da ih je kardinal Kuharić doznačio Tuđmanu. Mislim da je jako važno da se utvrdi jesu li to dijamanti koji su u doba II. svjetskog rata oduzeti Srbima i Židovima. Ako je to tako, onda bi država trebala obeštetiti te zajednice čiji su očevi i majke tada stradali", rekao nam je Kajin.

Što se tiče strahova za sigurnost Vladimira Zagorca, Kajin smatra da bi se čovjek barem u zatvoru morao osjećati sigurno te je duboko uvjeren da je VIP osobama sigurnost zajamčena.

"Ako batinaši tuku usred bijelog dana, nadam se da ne mogu unijeti bejzbol palice i u zatvor"

"Zatvorski sustav na čelu s ministricom pravosuđa Zagorcu sada mora garantirati sigurnost, ali vjerujem kako opasnost u zatvoru nije tako velika, iako je istina da u naše zatvore droge ulazi koliko hoćeš. Istina je da kod nas i batinaši bejzbol palicama mogu usred bijela dana pretući uglednog gospodarstvenika pretući ispred zgrade ministarstva, ali se nadam da nije situacija toliko teška da se i bejzbol palice mogu unijeti u zatvor", kaže Kajin.

Čačić: Sada samo treba primijeniti metodu kao kod dr. Šimića

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, je uvjeren da nema straha za Zagorčevu  sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladimir Zagorec će u zatvoru biti ugrožen onoliko koliko je bio ugrožen u ratu,  znači nimalo", kaže Čačić.

Za tvrdnje Zagorčeve obrane da je cijeli ovaj slučaj montiran, Čačić kaže kako to nema niti potrebe komentirati.

"Ako kod nekoga postoji razlika između prihoda i imovine, onda je to kod Zagorca. U ovom slučaju bi trebalo primijeniti istu metodu kao kod dr. Ognjena Šimića. Jedan od ključnih elemenata kod njega je u optužnici i presudi bila upravo ta razlika između prihoda i imovine. To vam samo pokazuje da se sve može kad se hoće. Imamo i visokih dužnosnika kod kojih bi trebali primijeniti ovu metodu", poručio je Čačić.

Granić: Mogu biti tek dobar svjedok vremena

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji je ministarsku dužnost obavljao upravo u vrijeme kada je Zagorec bio jedan od najmoćnijih ljudi u Ministarstvu obrane te je kao pomoćnik ministra obrane bio zadužen za nabavku oružja i opreme za Hrvatsku vojsku, rekao nam je kako se u vrijeme njegova ministarskog mandata nije ništa govorilo niti su se ikada spominjali tajni računi ili drago kamenje namijenjeno nabavci oružja za Hrvatsku.

Napomenuo je da je u Hrvatskoj u to vrijeme bio polupredsjednički sustav koji je Ministarstvu obrane omogućavao vrlo visoki stupanj neovisnosti u djelovanju, a sličan je status imalo i Ministarstvo vanjskih poslova u svojoj domeni djelovanja. Granić je dodao da su ministri tada direktno odgovarali predsjedniku republike (Franji Tuđmanu op.a.) i to svaki za svoju zonu djelovanja.

Vezano uz optužbe protiv Zagorca, Granić kaže da ipak treba sačekati da pravosuđe odradi svoj posao jer je postupak protiv Zagorca tek na početku te je prerano komentirati navode iz optužnice. U pogledu mogućnosti da se pred zagrebačkim Županijskim sudom pojavi kao eventualni mogući svjedok u postupku protiv Zagorca, Granić kaže kako ne vjeruje da je to moguće jer nema osobnih saznanja niti bilo kakvih informacija iz tog vremena, a koje bi mogle biti zanimljive sudu.

"Ja u tom postupku ne mogu ničime pridonijeti jer sam tada radio potpuno drugi posao, a u eventualnoj istrazi mogao bih biti tek dobar svjedok vremena", zaključio je Mate Granić.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara