Zagorje središte za proizvodnju ilegalnog oružja

Zagorje središte za proizvodnju ilegalnog oružja

INTERPOL je došao do saznanja da je Hrvatsko Zagorje središte za proizvodnju ilegalnog oružja. Strojnice, prigušivači, poluautomatski pištolji i mobiteli iz kojih se može pucati namijenjeni su gangsterima, teroristima i krijumčarima droge u zapadnoj Europi.

Tjednik Nacional došao je do izvješća jedne od nacionalnih ispostava Interpola iz 2002. u kojem se govori o ulozi Hrvatske u ilegalnoj proizvodnji i distribuciji oružja na europskom crnom tržištu.

Izvješće sadrži tri poglavlja. U prvom se razglaba opseg hrvatske produkcije automata – uzi, mikro-ero, berette i TEC 9, drugo govori o zlouporabi američkih i izraelskih licenci pod pokroviteljstvom poduzeća RH Alan. U trećem su objavljena imena 30 hrvatskih državljana (s adresama, godinama i mjestima rođenja te registarskim oznakama automobila).

Nacionalov izvor tvrdi da cijela sela u Hrvatskom zagorju tradicionalno žive od ilegalne proizvodnje oružja. Gotovo u svakom selu postoji podzemna oružarnica u kojoj se izrađuju originalni agrami, prigušivači, lažne berette i uziji, te kopije čeških zbrojevki.

Uz oružje klasičnog izgleda, u posljednje tri godine u zagorskim ilegalnim radionicama proizvode se i mobiteli iz kojih se puca. U izviješću Interpola stoji da vatreni Nokitel funkcionira kao pištolj kalibra .22.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zemljovidu inozemnih policija oružje se ilegalno proizvodi u Donjem Macelju, Ivancu, Žarovnici, Budinščaku, Krapini, Lepoglavi, Klanjcu, Radoboju, Gornjem Jesenju, Prigorju, Zaboku, Novom Golubovcu i Velikom Trgovišću. Također postoje punktovi u Sesvetama, Ivanić Gradu, Ludbregu i Samoboru.

Hrvatsko središte za ilegalnu proizvodnju oružja nalazi se u Ozlju u tvornici HS Produkt, a koja se donedavno zvala IM Metal. Tvornica je poznata po izradi poluautomatskih pištolja HS 95 i HS 2000. Uz prijavljene kontigente, u HS Produktu proizvode se i znatne količine oružja koje su namijenjene švercu.

U Ivancu su navodno otkriveni konstruktori ubojitih privjesaka za ključeve. Prema pisanju nekih austrijskih novina, njemačka policija tijekom 2001. uhitila je šestero ljudi, među kojima i jednog Hrvata, koji su u Njemačku uz 19 kilograma heroina unijeli i 29 ubojitih privjeska za ključeve kakvi se proizvode u Ivancu.

Nacinal otkriva tek nekoliko imena koja se povezuju uz ilegalnu proizvodnju oružja. Uz Vladimira Zagoreca, šefa tvrtke RH Alan, spominje se Ivan Vugrek kao zabočki šef: Punkt u Donjem Miholjcu vodi Vlado Malogorski, a dio u Sesvetama Josip Golubić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara