Zagreb: 60,5 milijuna kuna za obnovu kulturnih objekata

Za obnovu palača na zagrebačkom Gornjem gradu ove godine bit će utrošeno 17,5 milijuna kuna, a za uređenje ostalih kulturnih objekata u gradu 43 milijuna, najavila je danas zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

"To su simboli naše tradicije i urbanog življenja, i ponosna sam što je Grad izdvojio novac u tu svrhu", rekla je gradonačelnica Pavić na konferenciji za novinare o važnijim investicijama na zgradama Gornjeg grada i gradskim objektima kulture.

Pozvala je Zagrepčane da i nadalje sudjeluju u Programu obnove pročelja koje Grad Zagreb provodi u suradnji s trgovačkim društvom Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG), i sufinancira obnovu pročelja.

Renata Maričić iz GSKG rekla je da Grad daje 20 posto iznosa potrebnog za obnovu uličnog pročelja, s 30 posto sudjeluje u istodobnoj obnovi uličnog i dvorišnog pročelja, a s 50 posto iznosa u uređenju pročelja na zgradama-spomenicima kulture.

Lani su tako obnovljena 23 pročelja i Grad je u tu svrhu dao četiri milijuna kuna, a ove godine planira se obnova ukupno 35 pročelja. Od toga obnova 18 pročelja je u tijeku ili pred završetkom.

Maričić je napomenula da je GSKG zabilježio 1024 oronula pročelja u gradskom središtu.

Podsjetila je da suvlasnici zgrada kao dodatnu novčanu pomoć dobivaju i od naplate reklama koje oglašivači mogu postaviti na skelu tijekom obnove pročelja. No, napomenula je Renata Maričić, neki suvlasnici tu su vidjeli mogućnost za naplatu većih iznosa, pa su s oglašivačima potpisali ugovor i na godinu dana, premda bi radovi trebali biti dovršeni za tri-četiri mjeseca. Naglasila je da GSKG ne stoji iza takve ideje da skele stoje dulje nego što je to stvarno potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozoreno je da Grad još nema odluke o komunalnom redu, te da je situacije kao što je primjerice boja fasade na privatnim kućama, i slične situacije, i dalje nemoguće kontrolirati.

Govoreći o obnovi gronjogradskih zgrada i palača, načelnica u Gradskom uredu za izgradnju grada Marina Ljubišić istaknula je da je ove godine obnovljena palača Balbi iz 18. stoljeća, zajedno s bunarom čija je drvena konstrukcija i vitlo ponovno u funkciji, te je sanirano ulično pročelje palače Kulmer.

U tijeku su pripremni radovi za obnovu kuće Arko, u Basaričekovoj ulici, i Jelačićeve palače, iz koje će dječji vrtić preseliti u Građansku kuću nakon obnove.

Planiraju se i daljnji radovi na kući Leitner s najstarijom ljekarnom u ovom dijelu Europe, na Galeriji Klovićevi dvori te na Grkokatoličkoj crkvi u Ćirilometodskoj.

Na redu su i drugi kulturni objekti u Zagrebu: nastavak obnove Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", tehnički pregled Kazališta lutaka, dovršetak zemljanih radova na novom Muzeju suvremene umjetnosti, te uređenje Moderne galerije i prolaza Oktogon koji će biti otvoren pred Božić.

Gradonačelnica se pohvalila da je Grad uspio u dvije godine osigurati 31 atelje umjetnicima, a jučer i dva nova: Dušanu Džamonji i Edi Murtiću.

(Hina) xbdj ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara